631 Objavljeno 22 jul 2020 Autor: Micro Mreza

Policijska uprava Banjaluka u okviru preventivne kampanje koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS "Vozi oprezno - putuj bezbjedno", od 23. do 26. jula, sprovodiće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju s akcentom na kontrolu saobraćaja bicikala, mopeda, lakih motocikala, motocikala i električnih trotineta, saopšteno je iz ove PU.

Kako su naveli, posebna pažnja biće usmjerena na korištenje električnih trotineta u javnom saobraćaju. U slučaju da se zateknu na kolovozu, vozači istih će biti sankcionisani po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

"S obzirom na to da je u proteklom periodu evidentirana saobraćajna nezgoda s posljedicama po lica u kojoj je dijete upravljalo električnim trotinetom, kao i da se u saobraćaju koristi sve veći broj istih, napominjemo da njihov pojam nije zakonski definisan te da se električni trotineti smatraju sredstvima za igru i zabavu. Mogu se koristiti na privatnim posjedima i na površinama za igru, te izuzetno na trotoarima ukoliko se kreću brzinom ljudskog hoda i na način da ne ugrožavaju pješake", saopšteno je iz PU Banjaluka.

Električni trotineti koji se koriste suprotno zakonskim propisima biće privremeno oduzeti, upozoravaju iz policije.

"Pažnja će biti usmjerena i na vozače bicikala, jer su evidentirani česti prekršaji učinjeni od strane biciklista, a koji se odnose na vožnju bicikla trotoarom, prilikom prelaska pješačkog prelaza ne silaze sa bicikla, od prvog sumraka ne nose svjetloodbojne prsluke, a posebno da na javnom putu učestvuju biciklom djeca mlađa od 12 godina", navodi se u saopštenju.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske propise, a u cilju zaštite svog života i života drugih učesnika u saobraćaju.

Racija u Banjaluci, oduzeti pištolj i municija


U policijskoj akciji "Racija" u jednom objektu za igre na sreću u Banjaluci od osobe Z.M. oduzeti su pištolj i dva okvira s municijom, bodež i sprej, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Protiv Z.M. će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o oružju i municiji.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka na području grada u prethodnim danima izvršili su operativno-taktičku radnju "Racija" u pet objekata za igre na sreću, precizirano je iz PU Banjaluka.

Kako je saopšteno, banjalučka policija je preduzela i niz drugih mjera i radnji u kojima su sankcionisane osobe zbog počinjenih prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru RS i Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i u narednom periodu nastaviće se sa sličnim aktivnostima u cilju zaštite građana i njihove imovine i prevencije inkriminisanih radnji.

Mjesecima uhodio djevojku i vrijeđao putem društvenih mreža


Policijski službenici Policijske stanice Prnjavor juče su uhapsili osobu čiji su inicijali S.J. zbog sumnje da je počinila krivično djelo proganjanje, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Nadležnoj policijskoj stanici oštećena osoba je prijavila da je od marta ove godine S.J. uhodi i prati, te da joj putem društvenih mreža šalje poruke uvredljivog i prijetećeg sadržaja, što je izazvalo strah i uznemirenost kod oštećene, navedeno je u saopštenju.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Auto Janković