875 Objavljeno 24 jul 2020 Autor: Bojan Trgić

Evropska unija je posredstvom UNDP-a uručila donaciju ultrazvučnog aparata i respiratora Bolnici Gradiška. Ovo je druga donacija Evropske unije tokom pandemije COVID-19, a ukupna vrijednost donacija iznosi oko 250 hiljada KM.

Kako kaže direktor gradiške bolnice Rajko Dodik, ovo je 10 respirator s kojim će raspolagati Bolnica. 

"Prije nekih petnaestak dana dobili smo i rendgen aparat, takođe jedna vrijedna donacija, a imamo obećanje da ćemo u narednom periodu dobiti još dodatnih aparata i sredstava, tako da se ovom prilikom zahvaljujem Evropskoj uniiji i UNDP-u koji su realizovali ovaj projekat'', rekao je Dodik.

Kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj siutaciji u Gradišci Dodik ističe da je situacija složena.

''Trenutno na Covid odjeljenju imamo šest pacijenata sa teškom kliničkom slikom, te imamo dva pacijenta koja su na terapiji kiseonika, a nijedan još nije na respiratoru, ali moram vam reći da se situacija usložnjava u smislu primanja pacijenata sa sve težom i težom kliničkom slikom'', dodao je Dodik.

Apel građanima

Direktor Bolnice Gradiška apelovao je na sve građane da se pridržavaju svih mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

''Moramo paziti da ne dođe do povećanog broja zaraženih, pa samim tim još jednom apelujem na građane da nose maske, da drže fizičku distancu i da izbjegavaju masovna okupljanja, jer bojim se da ova sutuacija se i dalje može pogoršati'', istakao je Dodik.

Auto Janković