669 Objavljeno 12 avgust 2020 Autor: Micro Mreza

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske promovisao je danas u Banjaluci Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) i prvu elektronsku karticu za osiguranike čiji je cilj efikasnija usluga u zdravstvu, a vrijednost projekta je oko 26 miliona KM.

Prvu elektronsku karticu dobila je porodica Vidović iz Kozarske Dubice koja je prije 13 godina donirala organe svog nastradalog sina, čime su spasili pet života.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao promociji i uručio prvu karticu, istakao je da je uspostavljanje IZIS-a i elektronske kartice za osiguranike od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem jer će time doći do znatnih ušteda, a samo za izdavanje recepata oko 12 miliona maraka na godišnjem nivou.

Direktor Fonda Dejan Kusturić naglasio je da je Vlada Srpske prije nekoliko godina prepoznala značaj navedenog sistema, kojim se, kako je naveo, na jedinstven način mogu sagledati zdravstvene politike u Republici Srpskoj

Od ponedjeljka, 17. avgusta, IZIS će početi da se primjenjuje u Bolnici Gradiška, te domovima zdravlja Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica.

Osiguranici sa područja ovih opština prvi će u Srpskoj dobiti i elektronske kartice, umjesto dosadašnjih zdravstvenih knjižica.

Centari civilnih inicijativa