Auto Janković
718 Objavljeno 24 avgust 2020 Autor: Micro Mreza

Povodom početka školske godine u Srpskoj, koja počinje 1. septembra, ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić rekao je, gostujući u emisiji Altuelno naše televizije, da će sama organizacija nastave zavisiti od situacije u samoj zajednici.

- Pratiće se stanje u lokalnim zajednicama i situacija će se rješavati pojedinačno, bilo da se radi o samom odjeljenju ili školi - istakao je Šeranić.

Naveo je da su direktori osnovnih i srednjih škola dobili određena uputstva kako i na koji način će se postupati u određenim situacijama.

- Oni će biti obavezni da o epidemiološkoj situaciji obavještavaju krizni štab - dodao je Šeranić.

Podsjetio je da je Institut za javno zdravstvo dao određene preporuke, a zatim su se u Ministarstvu prosvjete i kulture posvetili organizaciji same nastave.

- Veoma je važno istaći da je gotovo neznatan broj djece koja su evidentirala u Evropi, a koja su se zarazila virusom korona u samoj školi - rekao je Šeranić.

Naveo je da su fizička distanca i redovna higijena bilo lica ili određenog prostora ono na šta se treba fokusirati kada je škola u pitanju.

- Za očekivati je da će najviše zaraženih biti u Banjaluci, jer je to grad sa najviše stanovništva - istakao je on.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj smatra da je ona u posljednja dva mjeseca nepovoljna.

- Imali smo dobru situaciju unazad tri mjeseca kada je trend lica zaraženih virusom korona opadao - rekao je Šeranić.

Naveo je, međutim, da je posljednja sedmica bila nepovoljnija i da se situacija, kada je u pitanju broj zaraženih koronom, vratila na najviši nivo unazad mjesec dana.

Učinićemo sve da eventualnu zarazu u školama svedemo na minimum


Nastava u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje 1. septembra i biće organizovana pod potpuno drugačijim okolnostima, a u skladu sa preporučenim mjerama, rekla je gostujući u emisiji Aktuelno naše televizije ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

- Učinićemo sve da u školama svedemo sve na minimum, u smislu potencijalne zaraze virusom korona, koja bi se mogla pojaviti u školama - pojasnila je Trivić.

Istakla je da djeca i danas nisu u kućama, da se kreću, druže, idu na rođendane, da roditelji idu na posao...

- To što će dijete boraviti u školi dva ili dva i po sata dnevno, ne znači da će se ono zaraziti i da će se zaraza pojaviti u školi - smatra Trivićeva.

Ministarka je uputila apel svim građanima u Srpskoj da se poštuju epidemiološke mjere, kako bi se na minimum svela mogućnost zaraze djece u školama.

- Poštujemo stavove epidemiologa i organizovaćemo nastavu tako da u odjeljenju neće biti više od 15 učenika, da će čas trajati 20 ili 30 minuta - rekla je Trivićeva.

Pojasnila je da će maske biti obavezne prilikom ulaska u školsko dvorište i pri kretanju kroz školu.

- Učenik će masku moći da odloži u učionici, dok će nastavnik ili učitelj biti obavezan da tokom nastave sve vrijeme nosi masku - istakla je ona.

Ponovila je da je važna odgovornost svih, kako kolektiva, tako i pojedinca.

Damjanović: Bitno da djeca idu u školu; Izazov i pred nastavnicima


Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske Predrag Damajnović istakao je gostujući u emisiji Aktuelno naše televizije da je ubijeđen da ukoliko se budu poštovale preporučene epidemiološke mjere školska godina početi na najbolji mogući način.

- Što se tiče Zavoda smatramo da je najbolje djeca idu u školu iz mnogo razloga - rekao je Damjanović.

Istakao je da je zdravlje djece najvažnije, ali da je isto tako bitna i socijalizacija, druženje, fizička aktivnosti, kao i empatija kod djece.

- Sve to utiče na zdravlje učenika i zbog toga je bitno da oni idu i fizički budu prisutna u školi - istakao je Damjanović.

Naveo je da će dužina trajanja časa možda navesti nastavnike na drugačije metode rada.

- Oni sada, budući da će čas trajati 20 ili 30 minuta, moraju da se usredsrede na ono što je najvažnije, i samim tim oni će se drugačije morati pripremati za nastavu - kaže direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske.

Istakao je da će se mnoge situacije rješavati u hodu, jer je nemoguće predvidjeti šta će se dešavati u narednom periodu.

- Apelovao sam na direktore da se poštuju preporučene epidemiološke mjere. Ukoliko bude manjkavosti u toku rada, oni znaju gdje i kome se treba obratiti. Nemojte improvizovati ništa, poštujte mjere koje postoje! - poručio je Damjanović.

/RTRS/

Centari civilnih inicijativa