Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je, ako se izuzmu dva slučaja zaraze učenika virusom korona, izuzetno zadovoljna odvijanjem nastavnog procesa u prvoj sedmici nove školske godine, kao i odgovornošću koju su iskazali učenici, njihovi roditelji i svi zaposleni u školama.

"Iz Osnovne škole `Ivo Andrić` u Banjaluci i Mašinske škole u Prijedoru obavijestili su nas da je u svakoj od njih kod jednog učenika potvrđena zaraza virusom korona", rekla je Trivićeva Srni.

Ona je navela da je i u jednom i u drugom slučaju škola postupila potpuno u skladu sa važećim epidemiološkim preporukama, te su svi učenici iz istog razreda upućeni u kućnu izolaciju od 14 dana.

"Dezinfekcija škola se vrši svakodnevno, ali to nije dovoljno ako svi zajedno i u narednom periodu ne pokažemo dodatnu odgovornost radi očuvanja sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja drugih iz našeg neposrednog okruženja", istakla je Trivićeva.

Ona je još jednom apelovala na roditelje da obrate posebnu pažnju na svoju djeci i ih u slučaju da uoče povišenu temperaturu ili bilo koje druge simptome virusa korona ne šalju u školu, kao i da se u što kraćem roku obrate zdravstvenoj ustanovi kako bi se sačuvalo zdravlje i da bi se nastava mogla bezbjedno odvijati.

"Pozivam još jednom građane Republike Srpske da se pridržavaju svih preventivnih mjera i preporuka Instituta za javno zdravstvo Srpske kako bi u narednom periodu bilo što manje slučajeva zaraze i kako bi se učenicima omogućilo praćenje nastave u školskim učionicama", naglasila je Trivićeva.

Ona je dodala da odgovornim ponašanjem i savjesnim pridržavanjem svih propisanih mjera prevencije i zaštite svi zajedno smanjuju mogućnost zaraze virusom korona i utiču na očuvanje zdravlja u zajednici.

Auto Janković