Auto Janković
392 Objavljeno 07 oktobar 2020 Autor: Micro Mreza

U gotovo stotinu osnovnih škola u Srpskoj, počelo je onlajn takmičenje u programiranju uz pomoć mikro:bita, u okviru  programa ''Škole za 21. vijek''.

Ministarka je svim učenicima i njihovim mentorima poželjela uspjeh u takmičenju. Posebno je pozdravila i ohrabrila školske timove iz Republike Srpske koji su prošli prvu fazu selekcije sa uspješnim projektima iz programiranja uz pomoć mikro:bita, a to su OŠ ''Sveti Sava'' iz Novog Grada i OŠ ''Desanka Maksimović'' iz Trna.

''Fokus na razvoju kritičkog razmišljanja i rješavanja problema ono je što projekat „Škole za 21. vijek“ čini komaptibilnim sa našim reformskim procesima u cjelini i zbog toga su nam i iskustva stečena u okviru ovog projekta veoma značajna. Posebno važan je inovativan i interaktivan način sticanja znanja koji će učenicima omogućiti da nove vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema stiču na zabavan i njihovim savremenim navikama prijemčiv način. Vjerujem da su stoga i utisci učenika, kao i nastavnika i direktora koji su već prošli obuke, vrlo pozitivni, te da će im nova znanja tek donijeti korist'', ističe Natalija Trvić.

Po njenim riječima, od naredne godine projekat ''Škole za 21. vijek'' biće realizovan u svim osnovnim školama.

Podsjeća i na uspjeh učenika iz OŠ ''Aleksa Šantić'' iz Ugljevika koji su na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu sa svojim projektom ''Pametna kuća'' zaslužili prvu nagradu u konkurenciji 13 osnovnih škola širom regiona. Učenici su kao nagradu dobili put na međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju ''Bett Show'', gdje su predstavili svoj rad.

/Srpskainfo/

Centari civilnih inicijativa