292 Objavljeno 17 oktobar 2020 Autor: Micro Mreza

Banjalučki Okružni sud osudio je danas Marka Šabića (44) iz Gornje Ravske kod Prijedora zbog ubistva policajca Slađenka Tubina i pokušaja ubistva njegovog oca Veselka Šabića i izrekao mu mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić koji je rekao da će se liječenje optuženog sprovoditi u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Sud je odlučio da će svakih devet mjeseci preispitivati odluku o obaveznom liječenju.

''Sud će odlučivati da li će se liječenje nastaviti ili ne. Zdravstvena ustanova za forenzičku psihijatriju će svakih pola godine dostavljati sudu izvještaj o zdravstvenom stanju optuženog'', kazao je Jukić.

Dodao je da je Šabiću produžen pritvor.

Šabić je oba krivična djela učinio u neuračunljivom stanju pa mu je zato i izrečena ovakva kazna.

Prema presudi, on  je ubistvo počinio 21. aprila 2019. godine kada je prvo nakon svađe sa suprugom ubo oca Veselka dva puta nožem u leđa. Oca je napao kada je on stao u odbranu snahe.

Porodica je odmah obavijestila policiju koja je brzo stigla, ali se Šabić zaključao u toaletu sa lovačkom puškom. Kada je na lice mjesta stigao policajac Tubin, ušao je u kuću i tražio od Šabića da se preda i da baci oružje, ali je on otvorio vrata toaleta i na njega zapucao te ga pogodio u stomak. Tubin je izašao iz kuće teško ranjen te je odvezen u bolnicu gdje je preminuo, dok je nasilnika uhapsio policajac Jure Komjen koji je stigao od kuće kada je čuo šta se desilo.

Svjedoci u ovom slučaju ranije ispričali da je Šabić nakon što je u kući teško ranio policajca, pucao prema njemu dok je jaukao od bolova i dok su mu drugi pokušali pomoći.

Vještak Ratko Kovačević tokom sudskog procesa je vještačio optuženog i Šabića i utvrdio da je on zbog njegovog psihičkog stanja i poremećaja ličnosti opasan po okolinu pa je preporučio obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje.

''On je emocionalno labilna osoba koja ima organski poremećaj ličnosti. Sklon je  zavisnosti od narkotika koje je i koristio, kao i psihotičnim reakcijama i impulsivnom neredvidiom ponašanju'', kazao je vještak Kovačević, piše Glas Srpske.

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE.