368 Objavljeno 19 oktobar 2020 Autor: Micro Mreza

Povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Policijska uprava Banjaluka, učestvovala je u realizaciji aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti građana o problemu trgovine ljudima.

Cilj ovih aktivnosti jeste da se informiše javnost o mogućim načinima izvršenja krivičnih djela u vezi sa trgovinom ljudima i kako se zaštiti i preventivno reagovati. 

Na promotivnom posteru pod nazivom ''Srpiječimo trgovinu ljudima'' objašnjeni su načini zloupotrebe ljudi različitih kategorija u svrhu trgovine i imaju za cilj upoznavanje građana sa mogućim vidovima trgovine ljudima, kako bi uočavanje takvih pojava adekvatno prijavili nadležnim institucijama.

Na području Policijske uprave Banjaluka tokom 2019 godine evidentirana su dva krivična djela krijumčarenje lica, dok u toku ove godine nije bilo evidentiranih krivičnih djela u vezi sa trgovinom ljudima. Policijski službenici su u toku ove godine sproveli niz aktivnosti na sprečavanju činjenja prekrašaja ''Prosijačanje'', te su od početka godine sankcionisali 107 lica.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve građane da ukoliko imaju saznanja o aktivnostima koja se odnose na trgovinu ljudima ili su i sami žrtve zloupotrebe, da isto prijave najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatni broj 122.

Auto Janković