Auto Janković
374 Objavljeno 02 novembar 2020 Autor: Srna

Učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, nakon sedmodnevnog prekida zbog loše epidemiološke situacije, od danas su ponovo u đačkim klupama.

''U školama u Republici Srpskoj danas je nastavljen vaspitno-obrazovni proces, te organizovanje proširenog programa za najmlađe učenike, u skladu sa preventivnim epidemiološkim mjerama'', potvrđeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture.

U prostorijama osnovnih i srednjih škola od danas će biti realizovane i sve sportske i druge aktivnosti školske djece i omladine, naveli su u Ministarstvu.

Iz Ministarstva ističu da im, u skladu sa epidemiološkom situacijom, vaspitno-obrazovne ustanove i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, u narednom periodu mogu dostaviti prijedlog za obustavljanje nastave u osnovnim i srednjim školama.

Prijedlog može da obuhvata sve škole na području određene jedinice lokalne samouprave ili samo određene škole sa ili bez područnih odjeljenja.

''Ministarstvo i Republički pedagoški zavod će, u slučaju potrebe u bilo kojoj lokalnoj samoupravi, za učenike osnovne škole, u saradnji sa Radio-televizije Republike Srpske, organizovati nastavu na daljinu, a za učenike srednje škole nastava na daljinu će biti organizovana posredstvom elektronskih sredstava komunikacije, na isti način kao što je to bilo uspješno realizovano u drugom polugodištu prethodne školske godine'', naglašavaju u resornom ministarstvu.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srpskoj se od 26. oktobra u osnovnim i srednjim školama nastava odvijala onlajn radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja virusa korona, a na osnovu odluke Republičkog štaba za vanredne situacije.

Iako je nastava vraćena u učionice, loša epidemiološka situacija nalaže da nema opuštanja u poštovanju epidemioloških mjera. Pravila su ista kao i kada je počela školska godina u septembru. Časovi su i dalje skraćeni na 20 minuta.

U Aktivu direktora banjalučke regije kažu da će direktori osnovnih i srednjih škola biti u stalnom kontaktu i pratiti situaciju u vezi sa pandemijom. Značajan problem mogu imati ako se zarazi veći broj nastavnog kadra.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u distriktu Brčko, do 6. novembra biće obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama. Odjeljenju za obrazovanje naloženo je da dostavi plan odvijanja nastave, nakon što škole ponovo počnu da rade, naročito vodeći računa o okupljanju velikog broja djece u javnom prevozu, koje je prepoznato kao žarište širenja virusa virusa.

Besplatnu Android aplikaciju portala ''Micro mreža'' preuzmite OVDJE.

Centari civilnih inicijativa