Auto Janković
834 Objavljeno 16 decembar 2020 Autor: Bojan Trgić

Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske je u periodu od 24.08. do 14.09.2020. godine raspisalo konkurs za (su)finansiranje omladinskih programa i projekata, na osnovu člana 14. st. 3. i 4. Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2020. godinu. Da bi objavom rezultata konkursa došlo do brojnih nepravilnosti.

Rezultati konkursa objavljeni su početkom decembra, a odmah na prvu je vidljivo da je novac uspjelo da dobije ukupno 34 aplikanta. Ono što u Ministarstvu nisu objavili su kriterijimi po kojima su projekti birani pa smo ih pitali za objašnjenje.

U dostavljenom objašnjenju Ministarstvo porodice, omladine i sporta spominje nekih 12 opštih i posebnih kriterijuma za dobijanje novca, odnosno za finansiranje apliciranih projekata.

“Кomisija za utvrđivanje prijedloga omladinskih programa i projekata za finansiranje iz Budžeta Resora za omladinu po konkursu za 2020. godinu je razmotrila pristigle prijave i nakon toga dostavila ministru prijedlog omladinskih programa i projekata za (su)finansiranje. Ministar je donio konačnu Odluku o omladinskim programima i projektima koji će, na osnovu ovog konkursa, (su)finansirati Ministarstvo, te potpisao rješenja o (su)finansiranju programa i projekata koji su finansijski podržani po ovom konkursu, a kojima  su regulisana međusobna prava i obaveze”, naovdi se u pojašnjenju Vlade.

Međutim, nigdje nismo uspjeli da pronađemo koje su to prednosti projektnih ideja koje su dobile mogućnost finansiranja u odnosu na one koje nisu. Ova netransparentnost je očigledna ukoliko recimo pogledamo konkurs Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, gdje su jasno predstavljeni aplikanti i njhovi prijedlozi.

Pored ovoga, nije nam bilo teško da “bacimo oko” na spisak onih čiji projekti su dobili novac od Ministarstva. Među njima su i Škola fudbala “Dream Team” Dražena Dragosavljevića, čiji je stric bivši ministar ovog resora Proko Dragosavljević.

Pored Dragosavljevića projekat je dobilo i udruženje “Ekonomista i pravnika ERK” za koje nije jasno na koji način rade s porodicom niti na njihovom sajtu posotoji bilo kakav impresum koji bi uputio na ljude koji djeluju unutar ovog udruženja.

Novac je dobio i Klub za djecu “Mali princ”, koji je u vlasništvu porodice Jović, poznatijih kao vlasnika “Jova” bara.

Pored nabrojanih, tu su i brojna druga udruženja koja se dovode u vezu sa aktuelnom vlašću u Republici Srpskoj, što je vidljivo i na ovom spisku.

Da neregularnosti postoje i da se projekti dijele po partijskoj liniji, a ne po kvalitetu, tvrdi predsjednik “CKUD Lepa Radić” iz Gradiške, Davor Simišić.

“Mi smo i ove godine konkurisali i projekat je ispunjavao sve eliminatorne i posebne uslove, čak je imao obezbjeđeno sufinansiranje. Uzimajući u obzir naše iskustvo sa projektima, možemo reći da je ovaj bio veoma kvalitetno pripremljen, ali ipak nije pozitivno ocjenjen. Samo smo obavješteni da nismo imali dovoljan broj bodova. Analizom spiska onih projekata i organizacija koje su prošle, kao i u razgovoru sa drugim kolegama, zaključili smo da je spisak veoma čudan. Neke informacije ukaziju na to da se nije ocjenjivao kvalitet projektnih prijedloga, nego su bili presudne reference sa prolitičkom pozadinom. Ako je to istina, radi se o ogromnom minusu kada je u pitanju briga o omladini”, poručuje Simišić.

Simišić nije jedini koji je imao ovakvo iskustvo sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta, gdje su i druga udruženja sumnjala u neregularnosti ali nisu htjeli da javno komentarišu, plašeći se da će doći na crnu listu vlasti.

Na čelu Ministarsva porodice, omladine i sporta je Sonja Davidović, član SPS-a, koja je uprkos sječi kadrova SPS-a od strane Milorada Dodika ostala na funkciji.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Centari civilnih inicijativa