492 Objavljeno 25 decembar 2020 Autor: Micro Mreza

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška učestvuju u kampanji koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom ''Petarde nisu igračke''.

Cilj kampanje jeste da se građanima, a posebno mlađoj populaciji, ukaže na posljedice koje mogu nastati nepravilnom upotrebom pirotehničkih sredstava.

Period novogodišnjih i božićnih praznika sa sobom nosi i upotrebu petardi i drugih vrsta pirotehnike, a nespretno rukovanje može dovesti do povrijeđivanja i nastanka neželjenih posljedica trajnog karaktera.

Podsjećamo, da se pirotehnički proizvodi za zabavu 1. i 2. razreda mogu prodavati u maloprodajnim objektima oružja i municije ili prodajnim objektima pirotehničkih proizvoda.

Pirotehnički proizvodi za zabavu 1. razreda mogu se prodavati tokom cijele godine fizičkim licima i licima starijim od 12. godina bez posebnog odobrenja za nabavku.

Pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda mogu se prodavati samo licima starijim od 18. godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine, mogu ih koristiti lica starija od 16. godina pod nadzorom roditelja, odnosno staratelja.

Takođe, podsjećamo građane da je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva zakonom.

Policijska uprava Gradiška apeluje na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, posebnu pažnju skrećemo roditeljima da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike, a sve u cilju da predstojeći novogodišnji i božićni praznici proteknu u miru i bez neželjenih posljedica.

Policijska uprava Gradiška će u narednom periodu, zajedno sa nadležnim inspekcijskim organima, vršiti pojačanu kontrolu u cilju sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Auto Janković