2273 Objavljeno 02 jul 2021 Autor: Bojan Trgić

U novom intervjuu sa predsjednikom Gradskog odbora Srpske demokratske stranke Mirkom Samardžijom razgovarali smo o trenutnom stanju u SDS-u, Gradskoj upravi Gradiška i planovima za opšte izbore 2022. godine.

Samardžija je sada, kako kaže, tu gdje je bio i prije izbora, u svojoj veterinarskoj amublanti i Srpskoj demokratskoj stranci.

"Danas, kao i prije izbora bavim se svojim poslom zaposlen u vlastitoj veterinarskoj ambulanti, a što se tiče političkog angažmana na čelu sam Gradskog odbora SDS-a Gradiška i član Glavnog odbora SDS-a Republike Srpske."

Kada je u pitanju stanje u njegovoj partiji na području Gradiške, Samardžija ga ocjenjuje kao dobro, jer nije bilo odliva kadra uprkos nešto lošijem izbornom rezultatu. Sa druge strane demantuje, kako on kaže, "kafanske priče" u kojima se spominje advokat Mile Kovačević kao novi predsjednik GO SDS Gradiška.

"Stanje u odboru smatram vrlo dobrim. S obzirom da na prethodnim izborima nismo ispunili željeni cilj nakon izbora smo očuvali stranačku infrastrukturu, odnosno, nismo imali osipanja članstva, a preko određenih aktivnosti s naslova izvršnog i gradskog odbora krenuli smo sa radom po područnim i mjesnim odborima s ciljem da se dodatno konsolidujemo i na vrijeme pripremimo za narednu godinu. Što se tiče “kafanskih priča" ne bih mnogo komentarisao, jer da bi neko postao predsjednik Gradskog odbora SDS mora prije svega biti član stranke koji se onda može kandidovati na unutarstranačkim izborima i biti izabran većinom glasova na izbornoj skupštini. Gospodin Kovačević još nije član SDS-a, tako da od toga nema ništa."

Komentarišući stanje na području Gradiške od posljednjih izbora do danas, te odnos obećanog i ispunjenog Samardžija je bio vrlo krtičan prema svom oponentu Zoranu Adžiću.

"Po ovom pitanju se mnogo štošta ima za reći, ali dotaći ću se samo nekoliko stvari. Očigledno je da je sveukupna situacija uticala na stanje u Gradišci, ali ne možemo kriviti pandemiju i globalnu situaciju za sve stvari koje nisu urađene. Građani dobro znaju da su obmanjeni mnogim predizbornim obećanjima. Gradonačelnik, iako nije imao nikakav predizborni program, obećao je otvaranje vrtića u Brestovčini za početak 2021. godine, a svjedoci smo da od toga još nema ništa i da se grad zadužio za završetak izgradnje sa dodatnih milion KM. Obećano je da će u ovoj godini početi radovi na kanalizacionoj mreži iz grantovskih sredstava, te da će se uz ove poslove izvršiti rekonstrukcija gradskih ulica koje su u katastrofalnom stanju. U saradnji sa republičkim organima i JP "Putevi RS" obećana je izgradnja nekoliko kružnih tokova sa apostrofom na ulaz u grad kod Banjalučkog mosta, ali ni od toga još ništa nema."

Samardžija se posebno osvrnuo na puteve i poljoprivredu, gdje ističe da je gradonačelnik Adžić obmanuo poljoprivrednike.

"Magistralni i regionalni putevi su u užasnom stanju, što najbolje dokazuje put kroz Kruškik i Čatrnju. Obećano je otvaranje obilaznice, na kojoj su iz ne znamo kojih razloga izgrađene pješačke staze sa obe strane puta, a mještani Čatrnje godinama mole za rješavanje trotoara kraj veoma frekventnog puta, na žalost od ovoga nema ništa, a obilaznica je i dalje zatvorena. Gradonačelnik je u našem međusobnom duelu izjavio da je projekat izgradnje Otkupno-distributivnog centra za voće i povrće (inače, sastavni dio našeg plana i programa) već završen i da će se realizovati ove godine pa vidimo da ni od toga nema ništa. Poljoprivrednici su obmanjeni i prevareni jer ni ove godine očigledno neće biti ništa od podjele zemljišta u zakup, a više od 800 ha zemlje u vlasništvu Ratarstva, te zemljište koje je koristio Farmland dobijaju pojedinci i sumnjive firme bez ikakvih konkursa. Stranačka zapošljavanja se nastavljaju i dalje iako je budžet u dubiozi što dokazuju svakodnevna kreditna zaduženja, kako grada, tako i gradskih javnih preduzeća."

Kada je u pitanju njegov protukandidat na prethodnim izborima, za njega Samardžija konstatuje da je učvrstio svoj položaj unutar partije i koalicije, te da se koalicionih partnera ništa ne pita kada je u pitanju upravljanje gradom.

"Aktuelni gradonačelnik je dodatno utvrdio pozicije, kako u svojoj stranci, tako i unutar vladajuće koalicije, ako se ona može tako nazvati, jer njom komanduje jedan čovjek, a oni se tu malo šta pitaju. Samim tim bahatost, rastrošnost i arogancija je dobila novu dimenziju, što dokazuje totalni medijski mrak, građani više nemaju mogućnost gledati sjednice lokalne skupštine jer je lokalna televizija "Info kanal" ugašen. Nova bjesomučna kreditna zaduženja, gdje vidimo da je grad Gradiška u prethodnih par mjeseci zadužen za preko pet miliona KM i za to malo ko u javnosti zna."

Za naredni period predsjednik SDS-a Gradiška prognozira da su na pomolu promjene, što je po njegovim riječima neminovno.

"Promjene dolaze, to je neminovnost! Građani su se zasitili ovakve vlasti i načina vladanja i svoje nezadovoljstvo će iskazati sljedeće godine, to je sigurno!"

Na naše pitanje gdje se vidi u narednom periodu, te da li će ponovo biti kandidat za gradonačelnika Gradiške, Samardžija odgovara da će se prvo posvetiti opštim izborima naredne godine.

"Nakon izbora 2022. vidim se u Narodnoj skupštini RS kao narodni poslanik Srpske demokratske stranke iz Gradiške, a kada dođe do promjene vlasti na republičkom nivou neminovna je promjena i na lokalnom, tako da 2024. godine dolazi do promjena i u Gradišci, a o kandidaturi za te izbore je još rano govoriti."


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa