1731 Objavljeno 08 avgust 2021 Autor: Bojan Trgić

Drugi dio intervjua s gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem ticao se njegovog rada kao gradonačelnika, problema koje grad na Savi ima i planova za budućnost. Saznali smo šta će biti sa Vijećnicom, gdje je planiran novi hotel, kako se i gdje trošio naš novac.

Sve je krenulio 2017. godine, kada ste uhvatili zamah nakon osvajanja vlasti. Kako je tekao dalje proces?

„Odmah na početku 2017. godine otvorio nam je oči tadašnji ambasador Velike Britanije, koji je došao ovdje u posjetu Gradišci i kada nas je pitao šta bi mi htjeli da napravimo u Gradišci, ja sam mu počeo govoriti o nekoj viziji, a onda je uslijedilo pitanje „imate li vi strategiju, studiju, projekte?“. Ja sam mu odgovorio da nemamo, onda je on poručio da se javimo kada budemo to imali. To nas je opredjelilo u učinilo jednom od najuspješnijih lokalnih uprava u regionu i da dođemo do grant sredstava evropskih i svjetskih fondova.“

Svo ovo iskustvo i rad je rezultiralo grant sredstvima u iznosu od 52 miliona KM od strane međunarodnih organizacija, što je zaista veliki uspjeh Gradiške. Pored toga Gradska uprava Gradiška je usvojila niz novih standarda, kao što je kancelarijsko poslovanje pod nazivom “one stop shop”, koja je najveći magnet za privlačenje investicija, jer građani i privrednici u roku od sedam dana dobiju lokacijske ulsove, pet dana građevinsku dozvolu i za 15 dana upotrebnu dozvolu.

Ipak i pored funkcionalne Gradske uprave postoje brojni problemi s kojima se oni susreću, a među kojima je i zgrada Gradske uprave, koja je u vlasništvu Krajina osiguranja.

“Kod zgrade u kojoj se nalazimo je problem još iz nekih prethodnih vremena, još od vremena preseljenja iz stare Vijećnice ovdje, pa su određena ministarstva donosila neke odluke da se to dodjeli nama, pa poništavali te odluke. U suštini ovdje su dva sprata u vlasništvu grada, a dva sprata su u vlasništvu Krajina osiguranja. Mi smo bili postigli jedan dogovor da se to reguliše, za i tada po nas skupih million i 250 hiljada KM, tih nekih 800 kvadrate, međutim, oni su to podigli na dva miliona i 600 hiljada i mi smo odustali od te priče, pa je sada to status kvo. Na kraju smo ostali pod zakupom od 6 000KM mjesečno i to redovno izmirujemo.”

Adžić dodaje i da će okončanjem privatizacije Krajina osiguranja, ovaj problem biti riješen u korist Gradske uprave Gradiška. Sljedeći problem je obilaznica koja kasni s rokovima i u okviru koje je 3,5 km koštalo oko četiri miliona KM, dok je u Adžićevom mandate, za 2,5km potrošeno oko devet miliona KM. Na pitanje zašto je ovolika razlika u cijeni Adžić odgovara da je ovo pitanje smiješno.

“Vi nemate dovoljno informacija i kada postavljate pitanje je smiješno. Vidi se da niste upućeni. Obilaznica je projektovana 2011. godine i bila su odobrena sredstva za vrijeme načelnika Kragulja. Gdje je UIO putem Savjeta ministara obezbjedila nekih 3 800 000 KM, da se napravi ovaj dio ovamo od groblja do carinskog terminala. Promjenom vlasti 2012. godine krenulo se navrat nanos, došlo se do kuruza, jer se projekat nije doveo do kraja. Saobraćajnica nije dovedena do kraja, jer tu idu dva sloja asfalta, moj prethodnik nije rješavao imovinsko-pravne odnose, dok smo mi sve imovinsko-pravne odnose riješili iz sovg budžeta. Vlada je zadužila Puteve Srpske da završe tu saobraćajnicu i evo kako vidimo kreće se u zadnju fazu oko kružnog toka, tako da bi i to moglo uskoro biti završeno.”

Upravo je odgovarajući na ovo pitanje Adžić spomeuo Strategiju urbane mobilnosti, koju je grad Gradiška potpisala sa Fakultetom tehničkih nauka, a koja podrazumijeva razvoj saobraćajnica na prostoru Gradiške, pa smo se osvrnuli i na magistralni put u Kruškiku i Čatrnji, katastrofalnoj rekonstrukciji i mogućnosti izgradnje biciklističke staze na pomenutoj dionici.

“Ja lično sam rekao da sam nezadovoljna načinom rada i kvalitetom urađene rekonstrukcije magistralnog puta Gradiška-Kozarska Dubica u Kruškiku i Čatrnji i mi smo se tim povodom obraćali i Putevima Republike Srpske i resornom ministarstvu. Ovo je bila privremena rekonstrukcija, a mi pregovaramo s Putevima Srpske da vidimo kada bude kompletna rekonstrukcija od Kozarske Dubice do "Petnaestog" tamo u Vrbaškoj, a oda je tu planirana i izgradnja pješačke staza i biciklistička staza preko nadvožnjaka.”

Nisu putevi i trotoari jedini problem Gradiške, jer Gradišci nedostaje hotel, pa ljudi često, što i Adžić priznaje, biraju Laktaše i druge opštine za svoja prenoćišta.

“Što se tiče hotela mi smo ambasadoru Evorpske unije Satleru sada kada je dolazio uputuli pitanje da li će završiti Vijećnicu u Gradišci, jer je ona jedina ostala nezavršena, koja se pretvara u ruglo, a treba da bude jedna ljepotica, ili ćemo mi Vijećnicu pretvoriti u hotel. Napravili smo potrebnu dokumentaciju u skladu sa svim zahtjevima jer je to objekat od kulturne baštine na nivou BiH. Mada smo mi i projektovali hotel “Kajzer” sa 70 kreveta. Moram naglasiti da je moj prethodnik pretvorio hotel na keju u stambenu zgradu, što je katastrofalan potez.”

Pored problema sa smještajnim kapacitetima, Gradiška je ima problema i sa dugovima, jer je prezadužena ali Adžić to pravda jednom od najboljih kreditnih rejtinga, ističući da grad na Savi ima zavidan kreditni nivo.

“Gradiška ima najveći kreditni nivo, gdje ne mogu mnogi da vjeruju da Gradiška ima takav kreditni nivo. Ni jednog trenutka nismo kasnili ni jednu svoju obavezu. Sa druge strane sve isplate se dešavaju istog dana za sve budžetske korisnike, zaposlenike gradske uprave uključujući i stipendije, upravne i nazdorne odbore i odbornike; sve isti dan. Jesmo prezaduženi, to je činjenica ali nikada nismo kasnili sa svojim obavezama.”

Jedna od obaveza rukovodstva grada Gradiške kada je sport u pitanju, po mišljenju Adžića, je formiranje Sportskog društva “Kozara”.

“Formiraće se ne samo jedno sportsko društvo Kozara, nego nekoliko sportskih društava, a preduslove imaju “Sloga” Gornji Podgradci i “Lijevče” Nova Topola. Mi smo otvoreni za finansiranje svih sportskih klubova, međutim, ja i vi smo u upravi nekog kluba, posvađamo se, ti formiraš svoj klub, ja ostanem u oovome, a svi hoće na budžet. Svi koji prave privatne sportske klubove će imati podršku grada u granicama mogućnosti ali mi ćemo se opredijeliti da finansiramo klubove od interesa grada Gradiške.”


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa