3690 Objavljeno 31 oktobar 2017 Autor: Bojan Trgić

Više neformalni nego formalni intervju relizovali smo sa Vladimirom Vladom Todorovićem, priznatim sportskim radnikom u oblasti košarke, koji iza sebe ima izuzetno bogatu trenersku i igračku karijeru. Fokus ove priče će biti najviše na mladima i onima koje tek treba da gledamo na velikim svjetskim klupskim i reprezentativnim takmičenjima.

Priču počinjemo sa košarkaškim klubom „Top basket“ koji je formiran u maju 2011. godine, u malom mjestu Kod Gradiške - Novoj Topoli. Tu Todorović istražuje, radi i salijeva temelje budućeg košarkaškog života lokalnih klinaca. Prvi Strit bol turnir u trajanju od četiri dana organizuju izuzetno uspješno, čime su postali prepoznati kao ozbiljan košarkaški klub.

„Tada je na turniru prisustvovalo nekoliko stotina gledalaca ali i mnogo košarkaša, što do tada Topola nije imala. Od tada smo nekako krenuli kao mali klub koji je rastao iz mjeseca u mjesec, jer su djeca stalno dolazila i naravno nosili smo se i sa problemima jer jedna generacija ode, druga dođe ali smo uspjeli da održimo klub, da se takmičimo i da okrenemo djecu sportu. Nije dugo trebalo da se naš rezultat i konkretizuje, pa bih prije svega spomenuo Srđana Kočića, momka koji je 2014. godine otišao u sarajevski „Spars“ i Nikolu Đakovića koji je 2013. Otišao u „Budućnost“ iz Bijeljine i nakon samo godinu dana u katedskoj selekciji Bosne i Hercegovine osvajaju zlatnu medalju u Litvaniji. Možete li zamisliti koji je to uspjeh za Novu Topolu, dva momka osvojila zlato, a odavde su potekli.“

Da je Todorović ozbiljan stručnjak i da su njegove trenerske vještine izuzetno kvalitetne pokazuju i uspjsi momaka koje je spomenuo. Kočić je na pragu podgoričke Budućnosti, a Đaković igra u Dinamiku iz Beograda. U početku su imali oba pola, međutim, situacija je takva da sada imaju samo mušku selekciju, koju čini oko 80 mališana.

„Mi bi taj broj mogli drastično da povećamo, ali imamo problem s kapacitetom, jer dvorana koju koristimo nema dovoljno uslova za košarku, jer je koriste i drugi klubovi, odbojka, karate i parket je propao, što sve doprinosi težim uslovima za rad. Ipak, imamo podršku i škole i direktora, što nam i te kako olakšava posao.“

Koliko je klub bitan za djecu pokazuju i takmičenja na kojima su učestvovali, od čega se posebno izdvajaju gostovanja u Bratislavi, Lijon u Francuskoj, Skoplje, Šibenik i drugi gdje djeca pored samog sporta upoznaju i različite kulture ali i uočavaju da nisu inferiorni u odnosu na ostale nacije, kada je u pitanju znanje iz košarke.

Iako djeca prolaze određene strukture kojima se mogu pohvaliti i vrhunski sportisti, ipak im fali juniorski i seniorski tim, kojeg ovaj klub nema, jer jednostavno uslovi ne dozvoljavaju ove selekcije.

„Mi hoćemo da radimo na vrhunskom nivou, a ne kao neki klubovi, koji se sastanu dva puta sedmično, odigraju basket i to je to. Mi treniramo četiri-pet puta sedmično i igramo ozbiljne turnire, samo tako se može napredovati. To seniorski uzrast ne može postići, jer Topola nema srednju školu i svi odu na svoju stranu, a i nemamo pomoći u ovom segmentu od strane opštine i drugih subjekata, pa sam primoran ovako da radim“, naglašava Todorović.

Kako Todorović ističe, djeca nisu nezainteresovana, već žele da igraju i treniraju košarku. On je na slatkim mukama, jer mu, kako kaže, djeca svake sedmice dolaze ali on nije u stanju da ih primi u klub jer mu uslovi to ne dozvoljavaju. Ovim se i obara ona teza da današnja djeca ne žele da se bave sportom, nego samo „vise“ na elektronskim uređajima. Ono što je istinski problem jeste da Novoj Topoli nedostaje neka mini dvorana, kako bi se obezbjedili kakvi takvi uslovi ovoj djeci za bavljenje sportom.

„Eto sad smo spomenuli neke nedostatke i probleme, ali ja ne volim o problemima. Ipak, kada bih govorio o njima, neću izmisliti toplu vodu ako bih rekao da su osnovni problem finansije. Na žalost takav je sistem da u svim klubovima djeca plaćaju članarine i time se skoro sve finansira u klubu. Dio finansija se dobije iz opštine, ali su mnogi klubovi shvatili opštinu kao kravu muzaru, pa sam ja predlagao da se ukinu sva davanja od strane opštine, pa da vidimo ko će preživjeti. Tako bi vidjeli ko zaista radi. Ovako kako koja politička opcija dođe, tako se guraju određene grupacije, a klubovi koji zaista rade tavore.“

Sumiranjem našeg razgovora, Todorović je stava da se trebamo ugledati na Srbiju koja ima sistem i koji funkcioniše na šest ili osam regiona, koji imaju svoje podregione i svaki region dva puta ima kontrolni trening za djecu, uzimaju se djeca uzrasta od 10 godina i njima od talenata niko ne može da promakne. Ovo je sistem koji daje rezultate, što se vidi po klubovima i reprezentaciji Srbije.

Ovaj razgovor smo mogli voditi do sutra, jer Todorović, kao vrsni pozavalac košarke uvijek ima nešto novo da ispriča, da se sjeti neke anegdote i da da komentar na postojeće stanje. Bilo kako bilo, na nama je da podržimo rad svih onih koji se brinu o zdravlju i zdravoj budućnosti naše djece, tako je i ovaj put. Tebi Vlado srećno, a vama koji trenirate puno uspjeha u karijeri.

 

 

                                                                                                                 

Auto Janković