1863 Objavljeno 20 jun 2019 Autor: Bojan Trgić

Najstariji zabilježen tekst o upotrebi masaže datira iz 2700. godine p.n.e. Spominje se u knjizi Žutog cara – Nei Cinga.

U samoj osnovi masaže je dodir, koji je prisutan od najranije životne dobi – djeca imaju potrebu da se maze, a ta potreba ne prestaje ni u odraslom dobu. Dodir je veoma važan jer osigurava toplinu, sigurnost, zadovoljstvo, ugodnost.

O korisnom uticaju masaže, o izboru pravog terapeuta, ugođaju ali i pogrešnom tretiranju tijela masažom razgovarali smo s fizioterapeutom iz Gradiške Nebojšom Kljajićem, koji nam donosi dosta interesantnih savjeta.

''Masaža utiče na sve dijelove organizma: opušta mišiće, povoljno utiče na zglobove, krvotok i limfotok, poboljšava elastičnost kože i podstiče njenu regeneraciju, reguliše probavu, smanjuje bol i napetost... Masaža, sama po sebi, ne može da izliječi sve bolesti, ali može da poboljša opšte stanje organizma, smanji bolove, ubrza proces oporavka''.

Svakodnevni život je pun stresa, i često čujemo marketinške savjete da uzmemo neki lijek, no, Kljajić objašnjava da je jedno od najboljoh rješenja masaža.

''Masaža se najčešće kombinuje sa drugim vidovima fizikalne i kinezi terapije radi postizanja najboljeg efekata pri lječenju određenih bolesti/smetnji, a može se primjenjivati i samostalno. Indikacije za primjenu masaže su brojne: bolovi u cervikalnom i lumbalnom dijelu kičme, glavobolja, probavne smetnje, depresija, stres, mišićna atrofija, problemi sa cirkulacijom, grčevi, teške noge, umor. Danas postoji mnogo vrsta masaža i svaka je jedinstvena, namjenjena za otklanjanje određenih problema. Tako postoje: sportska, aromatična, shiatsu, reiki masaža, manuelna limfna drenaža, potom masaža vulkanskim kamenjem, anticelulit masaža, kraljevska i mnoge druge. Važno je da primjenite onu koja vam najviše odgovara.

Masaža vam je najbolji oblik bijega iz svakodnevnice. Masažom stres ne može nestati, ali sigurno je da se može ublažiti, učiniti da se na trenutak opustimo i osjećamo kao da smo u raju. Za to nije potrebno mnogo vremena, energije, vešte ruke koje znaju svoj posao. Veoma je važno da imate povjerenje u vašeg terapeuta, kako biste se mogli prepustiti čarima masaže. Povjerenje je itekako važno, nakon čega se samo prepustite i ako nemate rješnja, vaš terapeut će znati po vašem stanju šta vam zaista treba. Bitno je takođe da se kompletan prostor prilagodi za masažu.''

''Prostorija za masažu treba da bude ugodna i omogući potpuno opuštanje klijenta-pacijenta. Zidovi trebaju biti okrečeni u blage, opuštajuće boje, nikako jake i drečave, agresivne jer ona daju kontraefekat od onog sto trebamo da postignemo. Prostorija treba da bude provjetrena, bogata kiseonikom i svježa. Temperatura treba da bude ugodna, ni previše topla ni previše hladna. Posteljina, peškiri, sto (krevet za masažu) radni prostor čisti i uredni, koji se mijenjaju-čiste poslije svakog klijenta-pacijenta. Za bolji ugođaj mogu se upaliti svijeće, mirisni štapići, mirisna ulja. Pustiti blaga, umirujuća, opuštajuća muzika-žuborenje potoka…''

Na taj, kako ističe Kljajić, na najbolji način postižemo potpuni ugođaj za sva čula i dodaje:

''Prilikom masiranja terapeut treba da čita govor tijela i prati reakcije pacijenta. Na osnovu toga treba da pojača ili smanji pritisak, ubrza ili uspori pokrete, zadrži se na napetim, bolnim i trvdim mjestima i otkloni smetnje. Terapeut ne smije da bude napet, pod stresom, mrzovoljan, neljubazan jer na taj način prenosi negativnu energiju, od koje treba da oslobodi pacijenta. Terapeut treba da bude vedrog duha, pozitivan, nasmijan, da zrači pozitivnom energijom i prije svega da voli svoj posao, da ga radi sa mnogo ljubavi i razumevanja. Zato je odabir terapeuta jako bitan za dobru masažu.''

Ljeto je najljepše godišnje doba za masažu, zato ga iskoristite i na trenutak kako fizioterapeut kaže, pobjegnite i sklonite se od svega.

Auto Janković