Auto Janković
1213 Objavljeno 29 avgust 2020 Autor: Micro Mreza

Vrlo je važno da se svim učenicima na razumljiv način objasni novi sistem rada i ponašanja u školama. Sada nam je potrebno strpljenje i razumijevanje, kako bismo išli u korak sa svim izazovima, poruka je ministarke prosvjete i kulture RS Natalije Trivić pred početak nove školske godine.

– Časovi će trajati trideset, odnosno dvadeset minuta u srednjim školama i školama koje imaju veliki broj djece. Učenici će boraviti u učionici u grupama od po 15 učenika i sjedeće sami u klupi. Maske za učenike nisu obavezne tokom časa, ali nužne su prilikom ulaska u školsko dvorište i školu, te tokom kretanja po školi. Preporuka je da učenici nose užinu od kuće i da tokom školskog odmora ostanu u učionicama, te da ne dijele školski pribor. Nužno je striktno poštovanje epidemioloških mjera, kako u školi, tako i u okruženju u kojem dijete boravi ostatak dana – ističe ministarka Natalija Trivić u pisanim odgovorima za Srpskainfo.

Maske su obavezne za nastavnike tokom cijelog boravka u školi, pa je pitanje mnogih i da li će se za njih obezbjeđivati maske iz sredstava koje Vlada izdvaja za pojačanu higijenu u školama.

Ministarstvo prosvjete i kulture izdvojiće dodatnih 3,5 miliona maraka za škole kako bi nabavile dovoljno sredstava za pojačanu dezinfekciju i higijenu. Svi građani već imaju maske koje svakodnevno koriste, pa tako i nastavnici već imaju maske koje će moći koristiti i u nastavi.

Kakva je procedura u slučaju da se tokom boravka u školi posumnja na simptome virusa korona kod djeteta, a kakva ako se to desi kod nastavnika?

U slučaju pojave simptoma kovid-19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika, učenik ili nastavnik će biti izolovani. Roditelji učenika, odnosno direktor škole, biće obaviješteni o svemu, kao i higijensko-epidemiološka služba nadležnog doma zdravlja, koja prema zvaničnom protokolu provodi neophodne mjere prema oboljelom i kontaktima.

Foto: Vlada RS

Da li čitava grupa đaka u kojoj je boravilo dijete za koje se posumnja da ima koronu, bilo da se sumnja na pojavu u školi ili kod kuće, ide u izolaciju i na koliko dugo?

Ukoliko se utvrdi da je učenik pozitivan na korona virus, odjeljenje u kojem je boravio biće upućeno u kućnu izolaciju na 15 dana. Škole su dužne da dostave spiskove učenika domovima zdravlja radi efikasnije provjere kontakata.

Šta u slučaju da je test pozitivan? Da li će se tokom izolacije organizovati nastava na daljinu za tu djecu?

Za sve učenike koji se nađu u izolaciji, kao i za drugu djecu za koju to preporuči nadležni doktor medicine, nastava će se odvijati onlajn. Nastavno osoblje već ima iskustva u vezi s onlajn nastavom i znaju da treba da planiraju vrijeme za informacije i pojašnjenja koja su dužni da daju učenicima kod kuće, kao što je bilo u toku drugog polugodišta školske 2019/20. godine.

Koja platforma će se koristiti za nastavu na daljinu i šta je sa tehničke strane đacima potrebno da bi mogli da prate takvu nastavu?

Za potrebe realizacije nastave na daljinu će se koristiti Microsoft Office 365 platforma sa svim alatima, kao i portal Ministarstva prosvjete i kulture eNastava. Učenici treba da posjeduju računar, laptop ili telefon i internet konekciju za upotrebu navedenih alata. Ako učenik ne posjeduje uređaj, škole će učenicima izdavati laptope iz projekta “Dositej” na revers.

Natalija Trivić za SRPSKAINFO: U školama smo RIZIK OD ZARAZE sveli na minimum

Da li će u školama biti izvođena nastava fizičkog vaspitanja i kako, posebno kada nastupe hladniji dani?

Učenici će imati nastavu iz fizičkog vaspitanja. Koristiće se vanjski prostori, kad god je to moguće, i sale, ako je u njima moguće obezbijediti distancu. Tamo gdje nemamo adekvatne sale, nastava će se odvijati u učionicama na način da se kroz nastavne jedinice obrađuju teorijski sadržaji.

Da li će učenici vježbati prije nastave, što je najavljivano kao dio reformi u obrazovanju koje će se primjenjivati od nove školske godine?

Raduje me što će učenici prve trijade raditi na početku svakog nastavnog dana petnaestominutne vježbe. Željeli smo da na ovaj način skrenemo pažnju na značaj fizičke aktivnosti za zdrav rast i razvoj djece.

S obzirom na to da u produženom boravku može boraviti maksimalno 15 djece, da li će ove godine biti angažovano manje nastavnika za rad u produženom boravku u odnosu na ranije?

Produženi boravak i jutarnje čuvanje su veoma važni za svakog roditelja. Za sada je dozvoljeno da produženi boravak bude organizovan za grupu od maksimalno 15 učenika, ali očekujemo liberalizaciju ovih mjera u skladu s najavama iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako će se rješavati pitanja prevoza i bezbjednosti učenika, s obzirom na to da postoje srednje škole u kojima i do 70 odsto učenika putuje autobusima na nastavu?

Direktori škola su dužni da organizuju prevoz učenika u saradnji s lokalnim zajednicama i prevoznicima. Prevoz učenika će se odvijati u skladu s novim rasporedom i uz poštovanje mjera i preporuka Instituta.

SIGURNO OKRUŽENJE

Veoma je važno da roditelji znaju da smo u školama stvorili sigurno okruženje i rizik od zaraze u školama sveli na minimum. U školama će biti pojačana higijena prostora, kao i lična higijena nastavnika i učenika. Dezinfekcija ruku prije početka nastave biće obavezna. Apelujem na roditelje da se i sami pridržavaju mjera, prate zdravstveno stanje svoje djece i mjere im temperaturu prije polaska u školu, sa ciljem sprečavanja zaraze u školama, kaže ministarka Trivić.

/Srpskainfo/

Centari civilnih inicijativa