1613 Objavljeno 21 februar 2021 Autor: Micro Mreza

U filmu "Dara iz Jasenovca" veliku pažnju privukao je glumac Zlatan Vidović, koji tumači lik Mileta Ilića, oca malene Dare.

Zlatan Vidović nedavno je u jednom intervjuu istakao da mu je ovo bila najzahtjevnija uloga do sada na filmu, ali da, koliko god je teško igrati takvu ulogu, toliko je za glumca i jako zahvalno, prenosi Blic.

''Igram Mileta Ilića, oca glavne junakinje, djevojčice Dare, i to je do sada najteža moja uloga na filmu. Tema je teška, ali o njoj je zaista trebalo progovoriti. Žao mi je što nismo i ranije i što je to gurnuto u istorijski zapećak. Svi znamo šta je Jasenovac bio, a nikako se do sada nije desio veliki film koji će tu priču da prenese i da ostavi pečat. Taj film će ostati poslije nas i biće zapisan u vremenu. Velika je čast igrati u takvom projektu. Svi na setu su bili predani dušom i tijelom tome jer su shvatili značaj posla koji obavljamo'', rekao je jednom prilikom glumac.

On je otkrio i da je na samom snimanju uradio nešto što mu se nikad ranije nije dogodilo.

''Jedna anegdota je ušla u film. Postoji scena kad ustaškom zapovijedniku predajemo stvari koje smo našli kod leševa, a ja među leševima pronađem drveni krst. Scena je trebalo da se odvija tako da ja njemu dam krst, a on ga baci na mene i onda rez. Međutim, kad je kolega to uradio, krst se zalepio za moje grudi. Samo sam se okrenuo i stavio ga u džep. Krst je kasnije proigrao kroz čitav film. Nije to bilo u scenariju, nego je valjda neka viša sila'', ispričao je Zlatan.

Zlatan Vidović je svoj umjetnički put započeo u rodnoj Gradišci, gdje je završio osnovnu i srednju školu, glumu je usavršio na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, da bi se na scenu grada na Savi povremeno vraćao kao glumac, ali i kao reditelj predstava ''Ljubav'', ''Migranti'' i ''Kumovanje, ludom radovanje''.

FOTO: BRANIMIR MILOVANOVIĆ

''To je moj skromni doprinos mjestu u kome sam odrastao i forimirao se kao ličnost. Režirao sam te komade jer su me tekstovi provocirali i zanimali. Napravili smo lijepa, kamerna pozorišna ostvarenja, koja su donijela kulturnu injekciju tom malom gradu. Svugdje kod nas, i u većim i u manjim sredinama, umjetnost ne dobija mjesto koje zaslužuje. Velike nacije su poznate po velikim kulturama, a mi, nažalost, to uvijek zaboravljamo'', rekao je nedavno Vidović za Novosti.

Kako je svojevremeno otkrio, u djetinjstvu je želio da postane fudbaler.

''Ja sam prvo želio da postanem fudbaler, to je bila moja prva dječačka ljubav i opsesija. Interesovanje za pozorište i umjetnost javilo se kasnije. Čitajući knjige i gledajući filmove sve više sam vjerovao da bih i ja mogao da stvaram nešto tako čarobno'', ispričao je Zlatan.

Prije ostvarenja ''Dara iz Jasenovca'', publika je Zlatana Vidovića imala priliku da gleda, između ostalog, i u serijama ''Ubice mog oca'', ''Meso'', ''Kosti''…

Radnja filma ''Dara iz Jasenovca'' dešava se tokom Drugog svjetskog rata, u periodu poslije hrvatsko- njemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška