506 Objavljeno 09 maj 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Originalni naziv: Kolskaya sverhglubokaya

Dužina trajanja: 113 minuta

Godina/država: 2020/RUS

Žanr: horor, triler

Režija: Arseny Syuhin

Glumci: Milena Radulović, Sergey Ivanyuk, Nikolay Syuhin

Kratki opis filma: godine 1987. na dubini od 12km ispod površine zemlje zabeleženi su neobjašnjivi glasovi koji podsećaju na vrisku i jauke velikog broja ljudi. Epidemiolog, Ana Fjodorova (Milena Radulović) i specijalna vojna jedinica imaju zadatak da otkriju uzrok misterioznih događaja na naučnoj stanici koja se nalazi duboko ispod površine zemlje. Ono što su pronašli predstavlja najveću pretnju po čovečanstvo, a budućnost sveta sada je u njihovim rukama.

Film je inspirisan legendom sa Kolskog poluostrva…

Za vreme hladnog rata između SSSR-a i SAD-a vodile su  se brojne bitke, od naoružanja, odlaska u svemir, pa sve do nekih naizgled potpuno prostih: ko će iskopati najdublju rupu u zemlji. Amerikanci zbog nedostatka sredstava odustaju gotovo već na početku i 1966. godine obustavljaju ovaj projekat. Sovjeti odlaze u Murmansku oblast, na poluostrvo Kola i 24. maja 1970. godine započinju svoje kopanje. Cilj je bio doći do 15 000 metara dubine. Krajem 1980. Kola superduboka bušotina ulazi u Ginisovu knjigu rekorda kao najdublja rupa na svetu sa svojih 12 266 metara. Zbog previsoke temperature (više od 180 stepeni) bušenje je obustavljeno jer oprema nije mogla da izdrži tako visoku temperaturu. Nakon raspada SSSR (1991. godine) projekat je napušten.

Lokalno stanovništo veruje u legendu da je rupa toliko duboka da mogu čuti vrištanje miliona ljudi koje muče u paklu i zbog toga je još nazivaju i „bunar za pakao“.

Današnje vlasti Murmanske oblasti razmatraju mogućnost pretvaranja ove bušotine u turističku atrakciju.

Vratimo se na “Superdeep” i priču koju priča film.

Trebalo bi da se film uskoro pojavi i u našim bioskopima. Za razliku od Sputnika, ruskog filma iz 2020. godine, kada je opasnost došla iz svemira, ovaj put dolazi duboko ispod zemlje na naučnoj stanici koja se nalazi u Kolskoj oblasti. Režiju potpisuje Syuhin koji je dobro upoznat sa legendom o superdubokoj bušotini, jer je i sam rodom sa Kolskog poluostrva. To mu daje prednost da  izvuče ono najbolje iz narodnog folklora, tajnih razgovora koji su se vodili u kasne sate kada mislimo da svi spavaju i uz pomoć svoje fikcije uspe da to sve upakuje i napravi jedan jako dobar film koji će držati pažnju sve vreme. Sam film je sniman na originalnoj lokaciji u Murmanskoj oblasti gde su se i desili događaji neobjašnjivi nauci.

Superdeep

Kao i svi veliki projekti u vremenu SSSR, tako je i ovaj obavijen velom misterija i tajni. Malo se zna o bilo kakvim detaljima. Autori su film okarakterisali kao film o preživljavanju, inspirisani filmovima kao što su Stvar i Osmi putnik.  Ako vam ovo sve nije dovoljno da pogledate ovaj film, onda samo da napomenem da je glavni junak filma naša Milena Radulović, koja se proslavila u filmu Balkanska međa.

A dok čekamo da se film pojavi u bioskopima preporučujem da pogledate gore pomenuti film Sputnik iz 2020. godine i sami se uverite koliko je ruska kinematografija napredovala i  ne samo da može da stane rame uz rame sa Holivudom kada je u pitanju ova vrsta filma već je u nekim stvarima i bolja.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa