325 Objavljeno 23 maj 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Originalni naziv: Mile 22

Dužina trajanja: 94 minuta

Godina/država: 2018/USA

Budžet: 35-60 miliona

Zarada: 66 miliona

Žanr: triler/akcija

Režija: Petar Berg

Scenarij: Lea Carpenter

Glumci: Mark Wahlberg, Lauren Cohan, Iko Uwais, John Malkovich, Ronda Rousey

IMDb ocena: 6,1

Kratki opis filma: James Silva (Mark Wahlberg) je operativac najcenjenije i najneshvaćenije jedinice CIA-e. Uz pomoć tajnog tima komandosa, Silva mora osigurati i prevesti do sigurne lokacije metu koja ima informacije bitne za živote svih. Hoće li uspeti u svom naumu? Koga će žrtvovati kako bi uspeo?

Nedelja, dan za opuštanje i odmor. Tada vam preporučujem isto takav film, lagan, predvidljiv. Mozak prebacite u stanje „mirovanja“ i uživate u stvarima koje bi vas u „budnom“ modu iznervirale iste sekunde.

Film počinje tako što grupa američkih komandosa, na čelu sa Silvom (Wahlberg) na terenu i logističkom podrškom sa sigurne i tajne lokacije predvođena „Mamom“ (Malkovich), likvidiraju grupu ruskih terorista. Zatim se radnja filma seli u južnu Aziju, gde se pripadnik domaće policije predaje američkoj ambasadi tražeći azil, a zauzvrat nudi bitne informacije. Silva dobija naizgled lagan zadatak da sa svojom ekipom preveze „paket“ na aerodrom koji je udaljen 22 milje. Na putu do aerodroma ih napada domaća policija i naizgled lagan zadatak se pretvara u jako komplikovan. U međuvremenu se pojavljuju Rusi koji iz aviona (po mojoj proceni bi to trebalo da bude A-50 „oči i uši“) posmatraju celu akciju. Ostatak filma glavni junaci nastoje da prebace „paket“ do aerodroma dok ih „negativci“ pokušavaju sprečiti u tom naumu.

Zvezda akcionih filmova Mark Walhberg je svoju ulogu sasvim korektno odradio, jer ne igra ništa novo za njega. Lik koji je alfa i omega u svom poslu. U najtežim momentima ne samo da ostaje hladne glave nego uspeva da bude „smešan“ i sarkastičan na samo njemu svojstven način, dajući do znanja svojim protivnicima ko je glavni kauboj.

Oni koji su pratili MMA scenu znaju ko je Ronda Rouse. U celom filmu izgovara par rečenica a ostatak filma se mršti i izgleda opasno. Stoga, ipak ćemo je više pamtiti po njenim nastupima u UFC-u nego po glumačkoj karijeri, barem za sad.  

Kao u većini akcionih filmova fokus nije stavljen na razvoj likova i njihovih ličnosti već samo na pucačinu, krš, lom i opšti haos. Pa tako i ovde možemo stvoriti neku okvirnu sliku o par glavnih likova i da nam to bude dovoljno.

Od 90 minuta koliko film traje, 80 minuta je tipičan američki akcioni film. Pucačina na sve strane, eksplozije, brza vožnja, borba prsa u prsa, “negativci” padaju kao pokošena trava, “pozitivci” umiru herojski, sakrivanje od granata iza madraca i još sličnih stvari koje idu u paketu. Zbog toga svega je mozak u stanju „mirovanja“ i lakše prelazimo preko nelogičnosti. I taman kada pomislite da je misija obavljena, kraj filma, ustajete da gasite, dešava se jedan veliki okret i priča dobija sasvim drugu sliku i prestaje da bude tipičan američki akcioni film. Baš zbog tog kraja preporučujem vam da ga pogledate i dopustite da vas malo iznenadi i poboljša utisak celog filma. Bar meni jeste!


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa