739 Objavljeno 26 maj 2021 Autor: Micro Mreza

Nagrada ''Cvjetko Rihtman'' dodjeljuje se najboljim studentima Muzičkih akademija u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Pored plakete, dobitnicima ove AMUS-ove nagrade pripala je i novčana nagrada od 500,00 KM. Jedna od dobitnica za 2020. godinu je Minja Šukalo, studentica Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, odsjek solo pjevanje u klasi prof. Dunje Simić.

''Nagradu ''Cvjetko Rihtman'' sam dobila kao jedan od najboljih studenata Muzičkih akademija u BiH, te je to za mene još jedna potvrda da predani rad na sebi i svom talentu ne može ostati nezapažen, te mi je drago da su to prepoznali profesori na mojoj Akademiji, kao i predstavnici AMUS-a. Prošle godine sam nagrađena od strane Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u sklopu manifestacije ''Dani Vlade S. Miloševića'', kao najbolji student instrumentalnih odsjeka, ali me je vijest o dobitku nagrade ''Cvjetko Rihtman'' izuzetno obradovala, kao novi podstrijeh za buduće uspjehe i profesionalne aktivnosti'', rekla je Minja Šukalo.

Minjin talenat je brzo otkriven te je i prije polaska u Osnovnu školu zabilježila prve nastupe pred publikom.

''Ljubav prema muzici se rodila u ranom djetinjstvu, još prije početka Osnovne škole. Moj talenat je uočen jako rano, a velika podrška roditelja i uopšte moje porodice, dovela je do učešća na dječjim muzičkim festivalima, upisa u Osnovnu muzičku školu ''Branko Smiljanić'', u kojoj sam svirala klavir, dok je moje opredjeljenje u Srednjoj muzičkoj školi ''Vlado Milošević'' postalo solo pjevanje, uz završen i teoretski odsjek. Svoj put sam nastavila na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, diplomirajući na katedri za solo pjevanje, a trenutno sam student master studija i demonstrator na smjeru solo pjevanja'', kazala je Minja.

Ovom prilikom, Minja je izrazila veliko zadovoljstvo što je AMUS, bez obzira na teške uslove prouzrokovane Covid-19 pandemijom, uspio da održi manifestaciju ''Dodjele godišnjih nagrada''.

''Drago mi je da je AMUS održao tradiciju dodjeljivanja nagrada ljudima koji su ostvarili značajne rezultate na polju muzičke umjetnosti, a svakako da je i proglašenje 2021. godine za godinu umjetničke muzike vid njegovanja i pridavanja značaja pravim vrijednostima'', poručila je Minja.

''Nakon završetka studija, planovi ove mlade umjetnice su jasni, svoje znanje želi da prenosi na buduće generacije.Nakon završetka master studija namjeravam ostati ovdje i graditi budućnost svoje zemlje u domenu moje profesije. Smatram da obrazovanjem koje sam stekla treba da doprinesem svojoj sredini. U narednom periodu želim da budem aktivna kao izvođač, ali se isto tako vidim i kao budući vokalni pedagog'', rekla je Minja Šukalo.

/Hayat.ba/

Auto Janković