Auto Janković
332 Objavljeno 30 maj 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Dužina trajanja: 141 minuta

Godina/država: 2010/Japan

Žanr: akcija, drama

Režija: Takashi Miike

Scenarij: Kaneo Ikegami, Daisuke Tengan

Glumci: Koji Yakusho, Takayuki Yamada, Yusuke Iseya

IMDb ocena: 7,6

Ove nedelje odlazimo u Zemlju izlazećeg Sunca. Film je inspirisan stvarnim događajima i predstavlja rimejk iz 1963. godine. Odmah bih dodao da ovo nije film za one sa slabim želudcem. Uvodna scena prikazuje tradicionalno samoubistvo samuraja sepuko-harakiri.

Feudalni Japan, godina 1884. vođa Akashi klana, mladi Lord Naritsuga u svom obilasku zemlje seje strah i teror. Ostavljajući za sobom „totalni pokolj“. Šogunov viši savetnik Doi uvidevši kakvo se zlo krije u Naritsugi i do čega sve može da dovede njegovo ponašanje odlučuje da angažuje grupu samuraja da ga liše života. Pronaći prave i odlučne ljude za ovaj zadatak je jako teško iz dva razloga: doba je mira u Japanu, pravih, istinskih samuraja je sve manje, a pobuna protiv gospodara, i svesno biti njegov dželat je nešto što se kosi protiv samih načela i načina života samuraja. Pred majstora Shinzaemon je postavljena moralna dilema. Ostati veran svojim načelima ili poslušati vapaje podanika koji preklinju za pomoć? Mnogima se ovo čini kao lagana odluka, ali samuraji su tako vaspitani i to je njihov način života, a da bih to dočarao ispričaću vam jednu istinitu priču.

Dok je car obilazio svoje provincije u razgovoru sa njim jedan samuraj ga je uvredio tokom razgovora. Smatravši to uvredom svoje časti samuraj je izvršio sepuko. Svi njegovi učenici njih preko 200 uradilo je isto. Iz razloga jer su smatrali da je njegovo učenje bilo pogrešno i da su i oni uvredili cara.

Kada Dio pred Shinzaemona izvodi jednu od žrtava mladog lorda, ženu bez ruku, nogu i jezika on donosi odluku i kreće da ispuni zadatak. Jedna od scena gde možete pokušati da razumete njihov put je kada je prihvatio zadatak, Shinzaeman drhti od uzbuđenja jer ova misija je put u smrt. Međutim, on je zahvalan jer će napokon imati ČAST da umre smrću kakvom samuraj zaslužuje. U neravnopravnoj borbi, jer Naristugu čuva 200 samuraja i časno ispunjavajući zahtev svoga gospodara.

Shinzaeman uspeva da skupi 12 ljudi. Što samuraja, što ronina (samuraj bez gospodara naziva se ronin) i on kao 13 član kreću u samoubilačku misiju. Do okršaja dolazi u jednom malom selu gde Shinzaeman i njegovi samuraji postavljaju zasedu za Naritsugu i njegovih 200 podanika. Od ovog trenutka kreće pokolj, 46 minuta čiste akcije, borbe do poslednjeg. Katane sevaju, udovi, glave lete, krvi do laktova. Tek nakon 16 minute pada „naš“ prvi samuraj a za njim polako i ostali. Ovde se, takođe, može videti to njihovo vaspitanje i odlučnost da umru za svoju čast i ispunjenje zadatka ne žaleći sebe ni najmanje, a opet i želja da pomognu svom saborcu i daju svoj život ako to znači da on ima više šanse da ispuni zadatak.

Scena koja možda i najbolje prikazuje koliko je samuraj odan svom gospodaru je razgovor Shinzaemana i Kita Hanbeia (Naritsugin vođa obezbeđenja) pred kraj filma, gde je on svestan tokom celog svog službovanja da je njegov gospodar čisto zlo i da sve radi bez moralnih i ljudskih normi, ali ipak ne može da pogazi svoj kodeks da služi svom gospodaru najbolje što ume. To je njegov smisao života: živeti i umreti za gospodara. Dodatni bonus svemu tome je borba sa dostojnim protivnikom od koga nije sramota izgubiti i sa kojim se međusobno poštuje.ž


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa