297 Objavljeno 27 jun 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Originalni naziv: Fast and Furious 9

Dužina trajanja: 145 minuta

Godina/država: SAD/2021

Žanr: akcija

Režija: Justin Lin

Scenarij: Daniel Casey, Justin Lin, Alfredo Botello

Glumci: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Ludacris, John Cena, Chraliz Theron, Kurt Russell, Helen Mirren, Tyrese Gibson

IMDb ocena: 5,3

U bioskopskim salama se već neko vreme prikazuje film Paklene ulice 9. Početak filma nas vodi u prošlost na dan pogibije Dominikovog oca. Radnja filma se nastavlja u sadašnjosti i prikazuje kako ekipa vodi sasvim običan život kao većina ljudi. Mir i spokoj prekida poziv u pomoć Mr. Nobody. Želja za avanturom, adrenalinom i istinskim načinom života preteže tas na vagi i ekipa kreće u misiju spašavanja. Ovog puta imaju posla sa super zlikovcem Jakobom, odnosno Dominikovim mlađim bratom, i njegovom privatnom vojskom. Da li će Toretova ekipa spasiti svet po ko zna koji put? Gde se sve ovo vreme krio Jakob i zašto je postao to što je postao? Kako je Han opet među živima? Ostaje vam da saznate ukoliko pogledate film.

Ostatak teksta sadrži spojlere i to ne ona za automobile, već o radnji filma. Za sve ljubitelje franšize, stigao je i deveti deo. Ono što možete od njega očekivati je neočekivano, pogotovo kada znamo da je budžet filma cca 200 miliona dolara. Iako sam mislio da su nam do sada sve prikazali (vožnja tenka autoputem, potapanje podmornice, preskakanje iz zgrade u zgradu kolima..) deveti deo je otišao korak dalje, i to ne samo jedan već nekoliko hiljada, jer smo ovaj put otišli u svemir i to pogađate čime? Naravno ni manje ni više nego autom. Put u svemir je bio vrhunac filma. Cela kino sala je uz „ccc“ i „joj“ prokomentarisala relativno slično: „Al’ ga sad preteraše.“ Ja sam se od muke samo nasmejao i dobro preznojio.

U filmu se pojavljaju i mnogi likovi iz prošlih serijala među kojima se najviše ističu Han (Tokio Drift) i Šon (Tokio Drift) i ostali koji su imali manje uticaja na celu franšizu, ali ko bi ih sve zapamtio ipak ovo traje 20 godina.

Gluma kao i u prethodnim filmovima nije na nekom visokom nivou, jer većina likova ima zadatak da izgleda opasno i da spaja obrve. Nema emocija i sve se igra po šablonu.

Ono što je meni posebno zapalo za oko su scene borbe u kojima učestvuje Vin Diesel. Tako da smo dobili neki miks Marvelovih junaka (scena kada se bori sa svojim bratom. Prolaze kroz zidove poput Hulka i Iron Man-a bez posledica. Samo otresu prašinu sa ramena i nastave dalje), Samsona (scena u kojoj lomi lance i svoje neprijatelje povlači za sobom u ponor je više nego Biblijska) i Matriksa (neprijatelj sav u crnom jedan za drugim se baca na njega baš poput agenata, ali čak ni nekoliko desetina njih ne uspeva da ga zadrži).

Prikaz prirode je nešto što je definitivno ostavilo najviše utiska na mene. Scene vožnje kroz šumu, litice, ulice gradova su stvarno spektakularne. Bilo da je reč o samoj prirodi koja je predivna ili ulicama grada, ugao snimanja i kamera su odradili vrhunski posao i stvarno svaka pohvala za ekipu koja je radila na tome.

Ipak neke se stvari nisu promenile. Vin Diesel dominira sa svojim preplanulim tenom i belom potkošuljom, i dalje se pije samo Corona, a ni „američki snagatori“ nisu izostavljeni ni ovaj put.

Kada se uzme sve u obzir film je sasvim solidan i može se pogledati, a pogotovo ako ga gledate na velikom platnu.

Još bih samo dodao da je film zaradio u prve dve sedmice prikazivanja širom sveta preko 255 miliona dolara, što dalje implicira da možemo očekivati i nastavak jer priča i dalje prolazi. Samo šta očekivati od nastavka? Borba protiv Tanosa, Frize ili nekog sasvim novog osvajača svetova iz daleke galaksije?


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa