Auto Janković
1935 Objavljeno 04 jul 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Uskoro bi trebalo da počne snimanje novog filma Predraga Antonijevića (Dara iz Jasenovca) pod nazivom Janjičar. Radnja filma je smeštena u 17. vek i prati Srbina koga su Turci kao dete odveli u Istanbul i tamo od njega napravili svog vojnika. Kada se digne buna u Srbiji, sultan ga šalje nazad u rodni kraj da bi je ugušio. Po povratku će se morati suočiti sa prošlošću i moralnom dilemom.

Glavnu mušku ulogu igra Kristian Bejl, kako potvrđuje i sam režiser. Njih dvojica zajedno rade na scenariju već 20 godina. Bejl je oženjen Srpkinjom Sandrom Blažić, koju je upoznao na snimanju filma „Male žene“.

Pored Kristiana Bejla, ostatak glumačke ekipe bi trebalo da čine Šeron Stoun, sa kojom su pregovori u toku a koja bi trebalo da tumači lik Bejlove majke, i turski glumac Halit Ergenč koji je slavu stekao igrajući lik sultana Sulejmana.

Snimanje filma bi trebalo da počne sledeće godine, a kao lokacije snimanja spominju se Srbija i Turska.

Šta možemo da očekujemo od ovog filma? Iskreno ja očekujem jako mnogo, pogotovo jer je reč o epskom spektaklu kako ga najavljuju i zbog glavne muške uloge. Kristian Bejl, po meni, jedan je od najboljih glumaca današnjice. Čovek koji je poznat po svojim transformacijama kako telesnim tako i glumačkim. Čovek koji se toliko posveti svojim ulogama i tako uverljivo ih igra i prenosi emociju da imate osećaj da je u drugom životu upravo bio taj lik.

Što se ostalih uloga tiče ako se obistine bio bi to pravi pogodak, što zbog same glume (mada imamo i mi sjajnih glumaca za te uloge), što zbog promocije. Zamislite domaći film a na naslovnici su vam Bejl i Stoun, ludo zar ne? Ovo bi definitivno otvorilo vrata našim filmovima i na svetsko tržište, a možda potaklo i saradnju sa drugim ljudima iz sedme umetnosti, jer nam ideja i tema pored bogate istorije ne manjka.

Scenarij na kome je rađeno 20 godina, kako sam režiser Antonijević kaže, teško da može biti loš, jer treba da predstavlja krunu njegove karijere. Kada na nečemu radite toliko dugo, posvećeno i strpljivo čekate pravi trenutak da se sve kockice poslože, nekako verujem da teško može da omane. Za to vreme je sigurno svaki deo scenarija sagledan iz svih uglova i odrađen do najsitnijih detalja. 

Ono što nam sada preostaje je da držimo palčeve da režiseru pođe od ruke sve onako kako je zamislio, počevši od izbora glumaca, lokacija za snimanje i samog toka snimanja. I da se nadamo punim kino dvoranama i pozitivnim kritikama. Ko zna možda mu ovo bude stvarno kruna karijere i „pokupi“ nekog Oskara kada već Dara nije uspela.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa