378 Objavljeno 25 jul 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Ukoliko ste ljubitelj filmova snimljenih po istinitim događajima, pred vama se nalazi lista istih. Ako ste neki od njih propustili sada ga možete dodati na svoj spisak.

1. Trener Karter – Coach Carter (2005)

Kada prihvati posao da vodi košarkaški tim u svojoj bivšoj srednjoj školi, gde je nekada i sam igrao i bio jako uspešan, Karteru na prvom mestu neće biti rezultati. On, pre svega, nastoji da od igrača napravi prave ljude, spremne za život. Iz tog razloga uvodi stroge mere i svaki igrač potpisuje ugovor u kojem se obavezuje da će se lepo ponašati, pristojno oblačiti i pre svega imati dobre ocene, koji su glavni preduslov za igranje u timu. Sa ovakvim strogim merama mnogi se neće složiti i naići će na veliki otpor sa svih strana.

Mnogima će biti samo važni sportski uspesi, a budućnost mladih sportista manje bitna jer je svima poznato da u siromašnom Richmondu većina njih nakon završene srednje škole završi u zatvoru ili negde kraj ceste sa metkom u potiljku. Sa svim ovim nedaćama se retko ko može sam izboriti i zato trenera Kartera glumi Samuel L. Jackson.

2. Šindlerova lista – Schindlers List (1993)

Film prati Oskara Šindlera koji dolazi u Poljsku kako bi povećao svoj kapital. U svoju fabrikuzapošljava Jevreje. Kako je ubrzo i sam postao svedok velikog stradanja jevrejskog naroda odlučuje da im pomogne. Pravi spisak „najpotrebnijih“ Jevreja i uspeva da spase više od 1 000 ljudi. Režiju potpisuje Stiven Spilberg, a dodatnu notu dugovečnosti filmu daje crno-bela tehnika snimanja. Šindlera glumi Liam Neesom. Film je osvojio 63 nagrade. Bio je nominovan za 23 oskara, od kojih je osvojio sedam: za najbolju režiju, fotografiju, muziku, film, adaptirani scenario. Šindlerova lista se nalazi na šestom mestu IMDb sa ocenom 8,9.

3. Pravo na prigovor – Just mercy (2019)

Film prati diplomiranog advokata sa Harvarda Brajana Stivensona (Majkl B. Džordan) koji sehvata u koštac sa nepravdom. Kao odličan student mogao je da bira u kom velikom gradu će raditi, ali on ipak odlazi u Alabamu da brani nepravedno osuđene. Tako dolazi do slučaja Voltera Mekmiliana (Džejmi Foks) koji je 1997. osuđen za ubistvo devojke, na smrtnu kaznu. Nevino osuđen, bez pravih dokaza, do svedočenja jednog kriminalca i boje svoje kože. Potresna istinita priča, koja se gleda sa knedlom u grlu, da takva rasna mržnja traje i dalje. Na kraju filma su prikazani isečci iz stvarnog života i stvarne ličnosti, što će kod nekih izmamiti i pokoju suzu.

4. Nedodirljivi – Intouchables (2011)

Nedodirljivi je francuska humoristična drama iz 2011. godine. Nedugo nakon prikazivanja film je postao najgledaniji film u Francuskoj svih vremena. Priča prati bogatog aristokratu Filipa, koji nakon nesreće ostaje nepokretan i prikovan za invalidska kolica. Za svog negovatelja unajmljuje mladića Drisa. Doći će do sudara dva sveta, klasične muzike i hip hopa, odela i trenerke, lepog i ličnog izražavanja. Bez obzira na sve razlike, rodiće se pravo prijateljstvo i potvrda izreke da se suprotnosti privlače. Prava priča o iskrenom prijateljstvu, prožeta sa mnogo humora, pozitivnih reči i životnih lekcija koja će vas nasmejati i rasplakati u isto vreme.

U divljini - Into the wild (2007)

Nakon diplomiranja Christopher McCandles odlučuje da odbaci svoju svetlu budućnost koja ga je čekala i svu svoju ušteđevinu daje u dobrotvorne svrhe, a novčanik i dokumente uništava. Na svoje putovanje kreće stopirajući i neko vreme lutajući državama da se spremi za svoj glavni cilj, život na Aljasci. Kroz svoje putovanje sreće razne likove koji utiču na njega ali i on na njih u većoj ili manjoj meri. Film je dobitnik Zlatnog globusa, i ima dve nominacije za Osakara.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa