387 Objavljeno 08 avgust 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Ako ste propustili prvu listu ''Micro mreže'', možete je pogledati OVDJE.

1. Uragan – Hurricane (1999)

Denzel Washington glumi Rubin ''The Hurricane'' Cartera, boksera pred kojim je bila obećavajuća karijera. Cijela budućnost pada u vodu kada bude optužen i proglašen krivim za trostruko ubistvo sa kojim nije imao veze. Nepravedno optužen, ulaže sav svoj napor da se oslobodi lažnih optužbi i piše autobiografsko djelo pod nazivom 16. rundi.

Njegovi napori neće biti dovoljni i on ostaje iza rešetaka. Mnogo godina kasnije, čitajući njegovu knjigu, mladi afroamerikanac, inspirisan njegovim djelom i ubjeđen u njegovu nevinost po prvi put vidi smisao svog života i kreće u borbu za istinom i Carterovom slobodom.

2. Mali gangster – White Boy Rick (2018)

Priča prati tinejdžera Ricka, koji uz svog oca počinje da se bavi sitnim kriminalom i prevarama. Radnja je smještena u Detroitu 80-ih godina. Rick živi u haotičnoj okolini, počevši od svoje porodice, pa sve do drugara sa kojima se druži.

Da bi mu oprostili sitne prevare FBI-a agenti ga vrbuju i on postaje njihov doušnik. Kasnije postaje trgovac drogom, zbog koje biva optužen i osuđen na doživotnu robiju.

3. 127 sati – 127 Hours (2010)

Aron Ralston ekstremni alpinista odlazi u kanjon Jute na svoj tipičan izlet. Sticajem okolnosti ruka mu se zaglavljuje ispod velike stene. Sam, bez igdje ikoga, zaglavljen, provodi čak 5 dana. Za to vrijeme preispituje svoje životne odluke, prisjeća se svoje porodice, prijatelja i ljubavi. Očajne situacije zahtjevaju i očajne postupke koje je Aron morao da preduzme da bi se spasio. Njegova autobiografska knjiga i video snimci sa lica mjesta poslužili su kao inspiracija za film. Dobio je dva oskara: za najbolji film i za najboljeg glavnog glumca.

Arona glumi James Franco, koji svojom sjajnom glumom uspjeva da drži pažnju sve vrijeme. Jer kada uzmemo u obzir da je Aron ''prikovan'' na jedno mjesto i da je sam, onda je to veliki uspjeh, za koji je i nagrađen.

4. 12. čovek – The 12th Man (2017)

Radnja filma je smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata. Dvanaest norveških diverzanata ima zadatak da minira aerodrom u okupiranoj Norveškoj. Već na samom početku misija polazi po zlu i od njih dvanaest samo jedan uspije da se spase, Jan Baalsrud. Da bi preživio moraće da se bori ne samo sa neprijateljem već i samom prirodom i surovim norveškim uslovima.

Sve scene koje djeluju nevjerovatno su upravo i inspirisane stvarnim događajima. Način na koji se Jan bori za opstanak su nevjerovatni i pokazuje nam da granice ne postoje.

Detaljniju recenziju možete pročitati na ovom LINKU

5. Doni Brasco (1997)

Mladi agent FBI-ja ima zadatak da se infiltrira u kriminalnu porodicu Bonnano u New York. On odlazi u lokalni kafić u kome se okupljaju mafijaši i predstavljja se kao Doni Brasco, draguljar. Tamo uspjeva da skrene pažnju Leftyja Ruggierija, starog ubicu, koji nije uspeo da se obogati kada je imao priliku za to i u njemu vidi dobru priliku.

Lefty regrutuje mladog Brasca i uvodi ga u samo srce porodice, garantujući za njega. Scenarij je rađen upravo po priči i svedočenju FBI-a agenta Josepha Pistona, a glavne uloge tumače Al Pacino (Lefty) i Johnny Deep (Brasco).


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković