536 Objavljeno 16 septembar 2021 Autor: Micro Mreza

Dokumentarni film o Kozari i Lubini pod nazivom ''Kozaračko srce'' premijerno je prikazan sinoć u 20 časova na fudbalskom stadionu u Turjaku.

Narušen odnos čovjeka i prirode, temelji naše istorije i kulture koji padoše u prašinu zaborava, nizak stepen ekološke svijesti uz nedostatak vizije neophodne za budućnost naših potomaka, kao i blago rečeno nepravedan odnos različitih vlasti prema Kozari i potkozarju koji traje već preko pola vijeka, teme su koje se prepliću, te rađaju iskru ideje čime inspirišu scenario za ovaj sada već četvrti po redu dokumentarni film koji je nastao u produkciji Kulturnog centra Gradiška.

Motivacija za realizaciju ovog projekta bila je težnja da se izlaženjem iz ustaljenih okvira razmišljanja dovede do kolektivne promjene svijesti naroda, a smjernica i zadatak politici da prirodna bogastva kojima smo okruženi stave u funkciju boljeg života svih nas. Kulturni centar Gradiška već duži niz godina ne posustaje u svojoj borbi, u šta je brojna publika imala priliku da se uvjeri uz multimedijalnu prezentaciju mnogobrojnih realizovanih programa i projekata prije premijere samog filma.

''Nebriga društva, vlasti, politike, samog čovjeka dovodi do toga da ove u filmu opisane ljepote Kozare i Lubine nismo nismo dovoljno osjetili, doživjeli. Uništeni i nenasuti putevi, šumski nered, građevinski otpad daje nam sliku zapuštene rijeke i planine. Pored nehumanog odnosa čovjeka, izostanak i nedostatak struke, nebrige nadležnih ova prirodna ljepota prkosno će živjeti čak i ovako ranjena, napuštena, ostavljena. Naučiti čovjeka da živi sa prirodom i od prirode. Ovaj dokumentarni film odrađen je bez budžeta, vlastitim raspoloživim ljudskim resursima Kulturnog centra'', izjavio je direktor ove ustanove Željko Blagojević.

Film će da bude dostupan za gledanje na YouTube kanalu i Facebook stranici Kulturnog centra Gradiška večeras u 20 časova.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković