418 Objavljeno 20 septembar 2021 Autor: Bojan Trgić

Dokumentarni film o životu najmlađeg logoraša ustaške NDH i umjetnika Nedeljka Goge, koji potpisuje autor Stanko Šinik premijerno je prikazan sinoć u društvenom domu u Vrbaškoj.

Film govori o tragičnoj sudbini dječaka iz Vrbaške, koji užasne traume iz ustaških logora NDH liječi po banjama Srbije i hramovima Tibeta. Školovanjem postaje svjetski poznati likovni umjetnik, a zbog prijateljstva sa Moamerom Gadafijem, Tito ga postavlja za konzula SFRJ u Libiji.

Na ideju da o Gogi snimi film, sasvim slučajno je došao autor Stanko Šinik, pišući Monografiju o selu Vrbaška, gdje je došao do zanimljivih podataka, za koje tvrdi da većina Vrbaščana nikada nije čula.

"Pišući tu knjigu sam došao na ideju da posvetim višem pažnje čovjeku koji je rođen u Vrbaškoj, ima impozantnu karijeru, a za njega nije čulo 99 odsto Vrbaščana. Porodica junaka ovog filma kao i mnoge druge porodice koje su preživjele strahote ustaške NDH, su poslije rata tokom kolonizacije odselile iz Vrbaške u Srbiju. Nedeljko Gogo je simbol borbe i snage ljudske volje, a tokom filma ćete vidjeti kakav je njegov duh", ističe Šinik.

Mnogo djece je imalo sličnu sudbinu kao Nedeljko, naglašava Šinik. Ističe i to da je naš kraj imao velikih ljudi, koji su igrom slučaja rasuti po svijetu.

Jedan od saradnika na filmu Nenad Jovanović poručuje da mu je bilo zadovoljstvo raditi na ovakvom filmu jer je junak bio zahvalan za saradnju i pun pozitivne energije.

"Mi kada smo došli kod Nedeljka u Vrnjačku Banju, on se jako obradovao. On je jednostavan čovjek, pun energije i žviota i zaista me dojmio. Njegov životni put je prava enciklopedija, koja je hvala Bogu došla i pred publiku."

Kako poručuju autori pomenutog filma, premijere će nastaviti i u drugih kulturnim institucijama, a već narednog vikenda bi film trebao da se nađe i pred gradiškom publikom u Kuturnom centru Gradiška.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa