1211 Objavljeno 24 septembar 2021 Autor: Bojan Trgić

Velikom humanitarcu Đurađu Vučetiću podignuta je spomen-ploča na kući Subotića odakle je počela životna priča ovog velikog Gradiščanina.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić svečano su danas otkrili spomen-ploču Đurađu Vučetiću koja je postavljena na zgradu porodične kuće Subotić u Gradišci odakle je krenula životna priča ovog velikog humanitarca.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić rekao je da je Đurađ Vučetić trgovački zanat izučio kod porodice Subotić odakle je otišao u Beograd na dalje školovanje i koji je postao istaknuti funkcioner koji nije zaboravio svoje korjene.

Đurađ Vučetić je rođen 1918. godine, da bi nakon teškog djetinjstva otišao u Beograd i tamo napravio ozbiljnu karijeru u poslovnom svijetu, spojivši dva velika tekstilna preduzeća u to doba "Grateks" i "Tekstil". Spajanjem ta dva preduzeća stvorila se potreba za novom radnom snagom, nakon čega se Đurađ vraća u Gradišku i pruža priliku mladim Gradiščanima da se ostvare u Beogradu. 

Iako su odlazili zajedno, svako bi otišao svojim putem praveći karijeru, ipak su ostali dosljedni kod jednog dogovora, a to je da se zadnjeg četvrtka u mjesecu sastaju na Kalemegdanu. Ta tradicija traje već 70 godina.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa