260 Objavljeno 10 oktobar 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Originalni naziv: Godless

Dužina trajanja: 7 epizoda, 7h 32 minuta

Godina/država: 2017/SAD

Žanr: vestern, drama, akcija

Režija: Scott Frank

Scenarij: Scott Frank

Glumci: Jack O´Connell, Michelle Dockery, Scoot McNairy, Jeff Daniels

IMDb ocena: 8.3

Iako nisam ljubitelj vesterna s vremena na vrijeme volim da pogledam dobar. Ova mini serija nije ni nešto najbolje od ovog žanra što sam gledao, ali svakako neće biti uzalud potrošeno vrijeme.

Radnja serije prati Roy Gooda, mladića koji se odmetnuo od bande Franka Griffina ozloglašenog razbojnika. Roy utočište nalazi u gradiću po imenu La Belle. Strašna nesreća u kojoj su poginuli svi muškarci ovog grada ostavljen je na upravljanje ženama. Uvređen Royevim odlaskom, Frank kreće u lov za njim. Pritom dajući obećanje da će svaki grad sravniti sa zemljom ukoliko mu pomogne.

Serija sadrži sve elemente vesterna: razbojnike, dobre momke, šerifa, konje, šešire i neizostavne revolvere. Kostimografija je baš onakva kakvu i zamišljam iz tog vremena. Hlače, jakne napravljenje od debelog, tvrdog izdržljivog materijala, košulje, čizme i naravno neizostavni dio ''mode'' tog doba šešir i opasač sa municijom i revolverima. Tako da, što se kostima tiče nema ni jedne zamjerke sve je na svom mjestu, baš onako kako treba.

Veliki plus od mene je i to što su mnogi likovi prikazani bez ''mnogo'' šminke. Mnogi od njih se često pojavljuju prljavi. Ali to nije ona prljavština kada padnete u prašinu malo se otresete i na sledećoj sceni blistate bez ijedne packe. Često se likovi pojavljaju, Roy pogotovo, zapušteni. Znojavi, neokupani, sa masnom kosom, što je, složićete se, normalno za taj period.

Montaža i kamera su obavile svoj zadatak. Pregršt je lijepih scena pa ćemo spomenuti samo neke od njih. Priroda, pogotovo na samom kraju kada gledamo prelaz iz stjenovitih, siromašnih pustinjskih krajeva i onih bogatih zelenilom, travom i šumom. Jahanje ka posljednjem obračunu, dok jahači prolaze jedan iza drugog a u pozadini Sunce stoji kao naslikano na platnu, a galop konja diže prašinu najavljujući njihov dolazak.

Ni romantika nije izostavljena iz serije a najbolje će vam je dočarati scena čitanja ''ljubavnog pisma''. Dok Roy čita, kamera polako obilazi oko njih, a u pozadini se sasvim nježno čuje gitara, a vjetrić se lagano igra se njenom kosom golicajući joj lice, baš kao riječi njenu maštu.

Negdje sam jednom pročitao da ukoliko se ne sjećamo muzike u filmu, to znači da je odlično urađena. Pa ovde bi se to moglo reći da je tako. Često dok gledamo neku scenu, a pogotovo onu bez dijaloga, tek nakon nekog vremena primjetimo da se nešto u pozadini čuje. Ništa napadno, agresivno. Taman onoliko koliko treba, gitara, klavir, violina ili neka kombinacija omogućiće vam da u potpunosti uđete i doživite scenu.

Većina likova nije nešto posebno razrađena, čak ni oni značajniji. Lik Franka Griffina je nekako najkompleksniji. On je ozloglašeni kriminalac sa bandom od 30 vjernih sljedbenika. Neko ko umije da pročita ljude i da ih pridobije na svoju stranu da mu vjeruju. Čovjek sa čudnim smislom za pravdu. U pojedinim slučajevima će vas iznenaditi njegova surovost i brutalnost. Dok već u sljedećem njegova empatija prema ljudima koje su svi zaboravili i ostavili da umru. Umije da cijeni odanost, ali prezire izdaju. Njegovi monolozi i savjeti su nešto na šta treba obratiti pažnju prilikom gledanja.

Vestern filmovi su takođe poznati po brzom potezanju revolvera, obračunima na ulicama i Winchester puškama. S vremena na vrijeme, u prvih šest epizoda, vidjećemo pokoje dokazivanje ''žongliranja'' pištoljima i precizno pucanje iz istih od koga zastaje dah, dok će vas Roy naučiti kako da izbjegnete gore sve navedeno. Već u sedmoj i posljednjoj epizodi kada krene konačni obračun, svako će da pokaže svoje znanje ili neznanje rukovanja vatrenim oružjem, i tek tada dobijate puni doživljaj te strane vesterna.

Svaka epizoda traje oko 60 minuta. Postoje neke scene koje su preduge, kao što su pripitomljavanje konja, odlazak u rudnik i mogle su biti skraćene jer nemaju prevelikog značaja. Ali ako to zanemarimo serija je sasvim korektna i nećete se pokajati ako je pogledate.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković