512 Objavljeno 17 oktobar 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Originalni naziv: Venom: Let there be Carnage

Dužina trajanja: 97 minuta

Godina/država: 2021/SAD

Žanr: akcija, sci-fi

Režija: Andy Serkis

Scenarij: Kelly Marcel, Tom Hardy

Glumci: Tom Hardy, Woody Harrelson, Naomi Harris, Stephen Graham, Reid Scott

IMDb ocena: 6,5 

Nakon tri godine na platno nam se vratio drugi nastavak jednog od omiljenih antiherija, Venoma. 

Eddie Brock pokušava da vrati svoju karijeru na puteve stare slave, što mu polazi za rukom nakon intervjua ozloglašenog serijskog ubice Cletusa Kasadya. Nakon njihovog kontakta Kasady postaje domaćin simbiota Carnagea i beži iz zatvora nakon neuspešnog pogubljenja i kreće u svoju osvetničku misiju. 

Radnja ovog filma odvija se jako brzo i za razliku od većine superherojskih filmova, traje kratko svega 90 minuta. Nema dugih uvoda i razvoja događaja, već se od samog početka film baca na samu srž: stvaranja Carnagea, njegovog pohoda i konačnog obračuna sa Venomom. Na specijalnim efektima se nije štedelo, pa su stoga scene sa simbiotima više nego stvarne, moćne i u njima se može uživati u svakom pogledu. 

Baš kao i u prvom delu, najzanimljivije od svega je unutrašnja borba Eddija i Venoma. Njihove svađe oko toga koga treba pojesti a koga ne, šta reći a šta prećutati u kom trenutku su jednostavno nešto na šta se morate nasmejati. I naravno Venomov smisao za humor kao neizostavni začin ovog filma. Lik Eddie-Venom je jedan od najkompleksnijih likova u Marvelom svetu. Scene u kojima je Venom povređen emocionalno, razočaran, ljut, uplašen, zbunjen su jednostavno predobre, prožete sjajnim humorom, doskočicama i pre svega glumom njegovih domaćina. Upravo zbog ovog postavlja se pitanje zašto njihov lik nije malo bolje razrađen baš kao i Kasadya, kada već postoji dobra podloga za to. 

Glumačka postava je odradila sjajno svoj deo posla, a posebno se ističe Woody Harrelson u ulozi serijskog ubice, kome je ova uloga sjajno legla. Štreberska frizura ispod koje se krije bolesni pogled sa ledeno plavom bojom očiju i zastrašujući osmeh koji se provlači kroz iskrivljenu vilicu su nešto što on radi fenomenlano. Ako dodamo na to sve njegove pokrete, boju glasa i način na koji izgovara reči biće nam dovoljno da mu poverujemo u njegovu priču serijskog ubice. 

Pošto se većina čudovišta kreće iza plašta tame takav je slučaj i ovde. Veliki procenat filma (preko 90%) je snimljen u odsustvu svetla, pod okriljem noći. Ako tome dodamo da je Venom crn, scene borbe idu jako brzo, režu i snimaju iz 100 uglova, onda se u dosta slučajeva samo vidi crna loptica koja skače na sve strane. Specijalnih efekata ne nedostaje, kako vizuelnih tako i zvučnih. Ono što definitivno izvlači ovaj film je Venomov smisao za humor ako ni zbog čega drugog onda zbog njega treba posetiti bioskopske dvorane i pogledati film. 

I za obožavaoce ove franšize imaju super vesti, ostavljen je prostor i za treći nastavak.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković