195 Objavljeno 21 novembar 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Serijal filmova o James Bondu se nastavlja, pa nam je tako stigao i 27. film o najpoznatijem svetskom špijunu pod nazivom „Nije vreme za umiranje“. Kao i njegovi prethodnici, ovaj film sadrži sve elemente „Bond“ filmova. Tu su zgodne žene, sportski automobili, gala okupljanja, vrhunska tehnologija i naravno super zlikovac koji pokušava da uništi svet.

Originalni naziv: No time to die

Dužina trajanja: 163 minuta

Godina/država: 2021/UK, USA

Žanr: Akcija

Režija: Cary Joji Fukunaga

Scenari: Neal Purvis, Robert Wade

Glumci: Daniel Craig, Rami Malek, Christoph Waltz, Lashana Lynch

IMDb ocena: 7,5

Ovaj put super zlikovac je Lyutsifer Safin koji planira da zavlada svetom pomoću nove tehnologije nanobotova, odnosno DNA virusa koji se prenosi samo na osobe koje su meta. Iako je Bond u penziji ni to ga neće sprečiti da se vrati i još jednom pokuša da spase svet.

Kamera, kadrovi i montaža su vrhunski odrađeni i tu nema zamerke. Kadrovi iz automobila, aviona, borbi ili jednostavno pejzaži su vrhunski. Ništa manje i nismo očekivali od ovakvog filma. Ali za muziku to ne možemo reći. Još jedan od prepoznatljivih elemenata bondovskih filmova je svakako bila i muzika. Ovaj put je nekako izostala.

Glumačka ekipa iako zvučna, nije iskorištena baš u punom kapacitetu. Tu su redom Ralph Fiennes kao M, Naomie Harris u ulozi Moneypenny, Jeffrey Wright kao Felix Leiter, zatim Christoph Waltz kao Blofeld nažalost samo jedna scena i to jako kratka. Rami Malek u ulozi super zlikovca Lyutsifera Safina, koji je isto tako dobio jako malu minutažu, a ruku na srce ni uloga mu nije baš sela. I, naravno, Daniel Craig kao James Bond.

Dovođenjem Craiga kao agenta 007 razbijeni su mnogi stereotipi. On je jedini do sada plavokosi Bond, neko ko je normalne visine (Connery, Moore 186cm, Craig 176cm) i izgleda. Njegovo tumačenje Bonda dovelo je lik na jedan novi nivo. Uneo je u lik James Bonda nešto potpuno novo do tada, dozu ljudskosti. Nije bio samo najbolji agent, koji nosi odela krojena po meri, uvek doteran sa kravatom i odelom. Ne, on se puno bolje osećao u svojoj „radnoj uniformi“ nego u odelu. Neko kod koga je svaka dlaka na svom mestu, bez packe na sebi. Ne nikako, on je većinu filma bio modar, prljav i pocepan. Neko ko zavodi sve žene od reda. Da, bio je zavodnik ali je ipak umeo da voli i pokazao je emocije. Po dolasku Craiga, po prvi put dobijamo dojam da je i James Bond samo običan čovek. Kroz njegov serijal zavirićemo malo i u njegov privatni život. Upoznati se sa njegovim demonima prošlosti i njegovim najvećim unutrašnjim borbama.

Iako se Daniel Craige posle ovog filma oprašta od  lika James Bonda, za mene ostaje najbolji Bond do sada. Ko će zasesti na tron najboljeg tajnog agenta pokazaće vreme.


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković