Krčma kod Ace
293 Objavljeno 28 novembar 2021 Autor: Nebojša Kljajić

U seriji „The night of“ imaćemo priliku po ko zna koji put da vidimo kako američki pravosudni sistem deluje u praksi. Kako ljude etikuje na osnovu njihove vere, porekla ili boje kože i na taj način im presudi i pre nego što suđenje počne.

Ovog puta u pitanju je mladi Nasir Khan pakistansko-američki student koji će zbog loše donesenih odluka to veče osetiti na svojoj koži. Nasir je neko ko živi ispod margine vidljivosti, a šansu da ispliva iznad dobija pozivom da dođe na elitnu žurku. Kako to obično bude njegov prijatelj mu otkazuje u poslednji čas. A kako mu je on ujedno bio i prevoz za to veče na drugi kraj New Yorka, ostaje i bez pratnje i prevoza. Ne želeći da propusti priliku koja mu se ukazala bez mnogo razmišljanja krade očev taksi. Stvari počinju da se komplikuju kada mu u taksi sedne Andrea i zamoli ga da je odveze na reku. Očaran njenom lepotom a i u isto vreme počastvovan njenom molbom, pristaje. Ne sluteći da će ga ova loša odluka i mnoge koje će uslediti te večeri dovesti do optuženičke klupe za njeno ubistvo.

Slučaj preuzima detektiv Dennis Box, kojem će ovo ujedno i biti poslednji slučaj u karijeri jer odlazi u penziju. Mesto zločina obećava, ubistvo je brutalno, dokazi na sve strane, a kao šlag na tortu jedini osumnjičeni je tamnoputi musliman. Slučaj rešen i potraga se završava. Zajedno sa glavnim tužiteljem Helen Weiss Box želi da reši slučaj što pre. Kao dvoje prekaljenih veterana, svesni su da su samo oruđe u rukama pravosuđa i da im je jedini zadatak da Nasira proglase krivim jer je javnost to već odavno uradila. Od samog početka oni rade svoj posao najbolje što umeju, ali u njima celo vreme tinja plamen sumnje i sve više raste kako se slučaj privodi kraju.

Scena u kojoj mladi Nasir sa lisicama na nogama i rukama praćen čuvarima silazi u pritvor, dok na zidovima igraju njihove senke a iz dubine dopiru jauci i krici više je no jasno da je došao u pakao na Zemlji. Tu ćemo da vidimo jednu klasičnu zatvorsku priču gde Nasira prvo maltretiraju pa onda dobija zaštitu od glavnog baje a zauzvrat mora da obavlja za njega prljave posliće. Njegov put od veoma lakovernog i pomalo tupavog momka, do mladog tigrića koji brzo uči kako pravila džungle funkcionišu. Zahvaljujući tome, ubrzo postaje bezosećajan lovac, koji pažljivo bira svoj plen. Za jako kratko vreme njegova promena je očigledna, otupelost, borba za život i odsustvo emocija najbolje se vidi iz razgovora sa majkom.

Kao jedan od glavnih likova u seriji je i Nasirov advokat John Stone. Jedini lik koji u seriju unosi dozu humora, kako sa svojim  ljubavnim životom, gljivicama na stopalima, mačkama i najbitnije od svega jedini koji zaista može da pomogne Nasiru. Za razliku od mlade advokatice Chandre koja pravi niz početničkih grešaka. Upoznat sa mašinom koja melje, Ston je brutalno iskren sa Nasirom od samog početka. Njegovi saveti su jednostavni: „Ćuti i ne razgovaraj ni sa kim.“

Iako je ovo priča koja je mnogo puta viđena do sada, ipak je vredna gledanja. Kamera i montaža su odlično urađene, uvodna muzika kao i većina HBO serija je odlična, a i glumci su odlično odradili svoj deo posla, sa naglaskom na John Turturra u ulozi John Stona koji je rasturio.


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković