Krčma kod Ace
206 Objavljeno 28 novembar 2021 Autor: Milan Stojić

''Pokoravanje'' – novi roman Michela Houellebecqa, objavljen je na dan kada je izvršen atentat na list Charlie Hebdo, a ''Micro Mreža'' ga preporučuje u novom izdanju rubrike ''Sa naše police''.

Houellebecq je i ranije često kritički govorio o islamu. No ovaj roman je drugačiji. François, profesor književnosti koji se u intelektualnim krugovima ranije proslavio radom o francuskom predstavniku ''dekadentne literature'' Joris-Karlu Huysmansu usamljen je i nesposoban za uspostavljanje dubljih veza s okolinom. Strahuje od fizičkog propadanja i opsjedaju ga suicidalne misli.

Prijatelja u biti i nema. U slobodno vrijeme sastaje se s još nekoliko preostalih poznanika ili pije, okružen knjigama. Ponekad odlazi i prostitutkama.

Sve se to događa uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj u godini 2022. Nacionalni front Marin Le Pen je dominantna politička snaga u zemlji, socijalisti i jedno muslimansko bratstvo približno su jednake snage, građanska desnica se smanjila.

Poslije drugog predsjedničkog mandata Françoisa Hollandea, zemlja je nesposobna izvući se iz političke i društvene krize. Kako bi spriječili da Le Pen postane predsjednica, građanske stranke i socijalisti odlučuju podržati umjerenog muslimanskog kandidata Mohameda Ben Abija.

To što slijedi je polagano i iznenađujuće mirno preuređenje francuske države. Uoči izbora se prolijevala krv u obračunima sličnim građanskom ratu. Poslije izbora vraća se mir. Smanjuje se nezaposlenost, kao i stopa kriminala. Poljoprivreda i biznis doživljavaju rast.

Ceh mora platiti velika industrija. Naravno i to ima svoju cijenu, ne prešućuje Houellebecq. Žene nestaju s tržišta rada. Mijenja se školski i obrazovni sistem, podržavaju se muslimanske institucije, ali vjerska sloboda postoji...


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković