Krčma kod Ace
309 Objavljeno 05 decembar 2021 Autor: Nebojša Kljajić

Za sve ljubitelje španskih trilera za ovu nedelju preporučujemo film „El guardian invisible“. Od samog početka film će vam držati pažnju. Idealna kombinacija narodnog folklora i crne magije, a za one koji ne veruju u te stvari tu su i mračne porodične tajne i serijski ubica.

Kada inspektor Amaia Salazar preuzme slučaj ubijene tinejdžerke tragovi će joj  nagovestiti da se ne radi o izolovanom slučaju već o serijskom ubici koji je godinama aktivan. Istraga će je primorati da se vrati u svoj rodni grad a to znači susret sa demonima prošlosti.

Inspektor Salazar je veliki stručnjak i profesionalac. Njen način razmišljanja, razmatranja činjenica i dokaza, donošenje zaključaka uveliko podseća na metode Šerloka Holmsa. Upravo taj način razmišljanja će joj omogućiti da vidi stvari koje drugi nisu mogli. Modus operandi serijskog ubice. Koliko god dobra bila u svom poslu, njen privatni život je njena kočnica. Tetka koja gleda u karte i proriče sudbinu, loši odnosi sa najrođenijima. Kroz Amaina sećanja saznaćemo ko je tvorac njenih ožiljaka i koliko su duboko urezani.

Iovako napetoj i jezivoj atmosferi filma će se pridružiti i vremenski uslovi. Kiša koja neprestano pada, magla, mrak a često i kombinacija ovih pojava neće vam ni na trenutak dopustiti da popustite stisak svoje deke. Baš poput kiše koja nemilosrdno šiba po Amai tako je i problemi udaraju iz svakog ugla. Porodične tajne izlaze na svetlost dana, ljubavni život u krizi a slučaj u slepoj ulici. Mrak, kiša, mrak i opet mrak. Ipak da nije svuda mrak, pobrinuće se njen mentor, jedina svetla tačka u filmu. Ali bukvalno. On je uvek prikazan pod vedrim i osunčanim nebom a saveti su mu poput istočnjačkih mudraca: „Proširiti se izvan svih granica percepcije, biti kao kamen kada padne u vodu“. Sjajno zar ne?

Na glumce nema potrebe trošiti mnogo reči. Svoj posao su odradili sjajno baš kao što su se kostimografi, šminkeri i kamera potrudili da dočaraju osećaj jeze i prisustvo nečeg natprirodnog.  Ovaj film je nešto što će vam držati pažnju. Priča o serijskom ubici koja će biti rešena, porodična mračna prošlost, delimično. A na pitanje ko je i kakvu ulogu ima mitsko biće iz narodnog verovanja, šumski duh Basahauna, ostaće misterija. Barem u prvom delu ove trilogije.


Pratite ''Micro mrežu'':
 Facebook, Logo, Social Network, Network   

Auto Janković