723 Objavljeno 14 januar 2022 Autor: Micro Mreza

Evropska prijestonica kulture Novosađanima, ali i onima koji posjete ovaj grad, donijeće mnoge zanimljive aktivnosti i prizore za pamćenje, a svoje mjesto u sklopu ove svečanosti dobiće i dugo najavljivana izložba fotografa Pavela Surovog.

Cilj ove izložbe je prezentacija originalnih narodnih nošnji različitih naroda koje žive u Srbiji i regionu, a specifična je reinterpretacija nematerijalnog kulturnog nasljeđa, prikazanog u novom svjetlu. Fotografije su više od multikulturalnosti i suživota naroda na ovim prostorima jer skrivaju sublimirane poruke i priču u sebi. One prikazuju jedinstven spoj umjetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obilježje u domenu modnog dizajna.

Foto: Pavel Surovi / Opis fotografije: Srpski samuraj - srpska nošnja

"U prvom planu su arhetipi i kosmičko poimanje ženske lepote od prapočetka. Otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše se arhetip Afroditine božanske lepote", kazao je autor izložbe.

Kako kaže, posjetioci će odatle moći da ponesu mnoge subliminirane poruke koje je htio da naglasi.

"Kao i svaka iskonska lepota, i ženska lepota je podložna skrivanju, a tako i u hrišćanskoj civilizaciji, posebno u slavenskim narodnim nošnjama, koja iza stotina slojeva podsukanja, čipki, dukata, traka, mašni, vezova skriva nedodirljivu devičansku lepotu", pojasnio je Pavel.

Foto: Pavel Surovi / Opis fotografije: Carica Milica - srpska nošnja

Dodao je da žensku ljepotu i svjetski život predstavljaju dukati, perle, krune, nakit, oglavlja, a to je u današnjosti stalna težnja prema slavi, popularnosti, divljenju, ljepoti, modi, statusu i staležu, a druga skrivena dominanta koja ide uz arhaičnu narodnu nošnju su vjera i okretanje prema Bogu.

"Bog i Isus Hrist svugde su prisutni i artikulisani, čak i kroz arhaičnu narodnu nošnju i ćilime. Žene su nosile krstove u rukama, na grudima, izvezene na oplećcima, čak i duvane perle u obliku krstova i cveća. Stara arhaična nošnja je odavala i pripadnost državi i religiji kojoj pripadaju ili kojoj su težili da pripadaju… Boje državnih zastava su namerno utkavane u kecelje, oplećke, peškire, ćilime da bi se dodvoravalo vlastima", rekao je Pavel.

Foto: Pavel Surovi / Opis fotografije: Templarka - srpska nošnja

Veliko interesovanje u regionu, ali i u inostranstvu, nedavno je izazvala etno art izložba Pavela Surovog pod nazivom "Corona", koja će nakon premijere u Beogradu imati i svjetsku premijeru u Parizu. Pavel Surovi je ovom izložbom osvojio prvo mjesto na međunarodnom festivalu "International Baltic Ethnic Fashion Festival" (IBEFF) (Etnomoda) u Rusiji, u kategoriji modne fotografije.

Foto: Pavel Surovi / Opis fotografije: Posejdonka - srpska nošnja

Foto: Pavel Surovi / Opis fotografije: Labud - Anđeo - Rusinska nošnja

Foto: Pavel Surovi

O autoru

Pavel Surovi je direktor Kulturnog centra Kisač i poslanik u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, autor je i fotograf umjetničkog etno art projekta i izložbe koja se održava u vremenima proslava Slava i Dočeka titule Evropske prestonice kulture. Autor je izložbe “Slovačka svadba“, koja je prvi put prikazana na Kalemegdanu u Beogradu, a dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima su Slovak Multimedia PRIX 2003 za najbolju multimediju u Slovačkoj republici, zatim nagrade HiiiBrand 2010 u Kini za najbolji svjetski brend i evropskog oskara Design Angel na AdPrintFestivalu 2012 za najbolji logo dizajn u Evropi. Najnovije priznanje je prva nagrada žirija na IBEFF festivalu Etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. 

/Nezavisne/

Auto Janković