467 Objavljeno 20 jun 2022 Autor: Bojan Trgić

Udruženje kolekcionara, istoričara i ljubitelja istorije "Denarius" Gradiška je u subotu organizovalo 22. Međunarodni sajam kolekcionarstva i antikviteta na platou Kulturnog centra Gradiška.

Veliki broj posjetilaca je uživao u brojnim predmetima sakupljanim godinama od strane članova ovog udruženja kao što su stari novac, knjige, ordenje, oružje, uniforme, markice ali i ručne radove poput starih automobila. 

Kako kaže predsjednik udruženja "Denarius" Gradiška, Alen Mešić, ovo udruženje je za desetu godišnjicu pripremilo brojna iznenađenja.

"Na ovom sajmu se predstavilo 50 izlagača, iz čitave regije bivše Jugoslavije i iz Austrije. Na sajmu je bilo praktično svega, od starog novca, knjiga, starog oružja, markica, uniformi, ordenja. Naš tim je za desetu godišnjicu pripremio brojna iznenađenja kao što su prigodna kovanica,koverat prvi dan,markica Denariusa,razglednice Gradiške, kao i pečat koji je bio u upotrebi, kao zvanični pečat, u pošti u Gradišci."

Mešić dodaje da su uručene i plakete zaslužnim javnim ustanovama i pojedincima, te da je prezadovoljan posjetom.

Kako su nam poručili iz ovog udruženja, smisao njihovog postojanja je kreiranje i održavanje vlastitih kolekcija, koja u mnogome doprinosi upoznavanju i razumijevanju naše burne prošlosti. Prošlosti koja se (kroz kolekcionarske eksponate numizmatičkih , filatelističkih  notafilijskih  kolekcija kao i eksponate iz oblasti militarije) sakuplja, proučava i čuva.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković