180 Objavljeno 03 jul 2022 Autor: Nebojša Kljajić

Film snimljen po romanu Stieg Larssona, je prvi deo trilogije Milenijum. Postoje dve verzije filma švedska (2009) i američka (2011).

Knjiga, „original“ ili „kopija“? Šta je bolje i šta prvo uraditi pročitati ili gledati?  Teško je reći jer je sve individualno. Pošto sam pročitao i pogledao obe verzije filma, moj redosled bi bio sledeći: knjiga, američka pa švedska verzija. Kao u 99% slučajeva knjiga je bolja od ekranizacije, jer u njoj dobijamo potpuni uvid u psihološki profil likova, njihove navike, razmišljanja, njihov fizički izgled. Kao i mnogo više detalja koji upravo prave veliku razliku između knjiga i filmova.

Radnja prati novinara Mikaela Blomkvista koji dobije čudnu ponudu da istraži ubistvo staro 40 godina. Dok bude kopao po prošlosti porodice Vanger naići će na mnoge mračne tajne koje će nakon toliko godina imati priliku da ugledaju svetlost dana. Mnogima se to neće svideti i želeće da ostanu u mraku kao i do sada. Na tom putu će se susresti sa sebi nalik borcem za pravdu i steći vrednog prijatelja u obliku čudne devojke Lisbeth Salander.

Napet, neizvestan, brutalan i drži pažnju sve vreme. Jezivi ambijent, mračni likovi sa još mračnijom prošlošću kao i brutalna ubistva, nacisti, silovanje, mučenje, sve ovo je sastavni deo filma.

Razlog zašto mi se više dopala američka verzija je taj što su mi upravo likovi približniji onima kako sam ih zamišljao u knjigama. Radnja je mnogo dinamičniji, scene napetije, neizvesnije i sama suština je mnogo jasnija.

Auto Janković