287 Objavljeno 06 jul 2022 Autor: Micro Mreza

Jubilarni festival folklora "Sarimsakli Trophy" održan je po 20. put u Ajvaliku, u Turskoj. Ove godine je učestvovalo preko 1.000 članova 37 folklornih udruženja, prvenstveno iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Veliki broj učesnika, publika, prirodne ljepote ovog dijela Turske i gostoprimstvo domaćina, čine ovaj festival posebnim iskustvom.

Festival je trajao tri dana, od kojih je jedan bio revijalni, a dva takmičarska.

Osam članica Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava RS predstavile su većinom igrama iz naših krajeva. Na festivalu su učestvovali: SKUD "Derventa" iz Dervente, KUD "Una" iz Novog Grada, KUD "Đerdan" iz Trna, GKUD "Doboj" iz Doboja, KUD "Dušan Stanković" iz Čečave, KUD "Krnjin" iz Grabovice, KUD "Čajavec iz Banje Luke i iz Gradiške CKUD "Lepa Radić" koji se predstavio koreografijom "Igre iz Bosanske Krajine". Pored članica Saveza, iz RS su se predstavila i druga društva iz Srpca, Kozarake Dubice i Gradiške.

Direktor ovog festivala, Anes Biberović, zahvalio se svim učesnicima i naglasio da ovaj kraj i ovaj festival s velikom radošću svake godine dočekuju naše KUD-ove. Ovom prilikom, za predstavnike društava je organizovan i prijem kod gradonačelnika Ajvalika, Mesuta Ergina. Gradonačelnik Ergin, koji i sam podržava festival, na prijemu je zahvalio upravo svim lokalnim upravama koje podržavaju ideju promocije tradicije i kulturne baštine, ostvarivanja saradnje među učesnicima, kao i razmjenu iskustava učešćem na ovakvim festivalima. U skladu s tim je dodjeljena zahvalnica i Gradu Gradiška za podršku Centralnom KUD-u.

Pobjednički pehar ovogodišnjeg festivala je zasluženo pripao KUD-u "Čajavec", a drugo mjesto je osvojio GKUD "Doboj". I ostale članice Saveza su osvojile značajne nagrade među kojima je drugo mjesto za najbolju koreografiju za CKUD "Lepa Radić".


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković