1275 Objavljeno 27 decembar 2018 Autor: Vidosav Đurđević

U izložbenom prostoru Kulturnog centra „Udas“ u Banjaluci svestrana Biljana Nedić je večeras imala samostalnu izložbu slika na staklu. Izložbu je otvorila dr  Snježana Kutlešić-Stević koja već dugi niz godina stoji na usluzi licima sa invalidetom kako kao ljekar tako kao i ogranizator velikog broja humanitarnih akcija i kulturnih događaja i koja je kako sama kaže svoj život posvetila unapređenju života ove populacije. Otvarajući izložbu ona je naglasila da je vrlo sretna kada svoj doprinos može dati u unapređenju života osoba koje i liječi i da sa velikim zadovoljstvom  prati njihove uspjehe.

„Osobe kao što je Biljana čiju izložbu sa radošću večeras otvaramo moraju biti uzor mladim ljudima da se velikim radom i htjenjem  može postći mnogo toga u životu i ja sam zaista radosna što mi je pripala čast da budem dio nečeg što zaslužuje veliku pažnju javnosit“ ,rekla je dr Snježana. 

„Ovo je moja već dvadeseta samostalna izložba slika na staklu, a u ovom prostoru je već peta izložba.Danas na moj rođendan častila sam sebe i svoje prijatelje ovom izložbom. Do sada sam izlagala u Podgorici, Banjaluci , Doboju,  Derventi, Kotoru a počela sam slikati  i tehniku savladala baš u Podgorici.Ovo je vrlo zahtjevna tehnika koja iziskuje jako mnogo rada i strpljenja.Sretna sam što se i večeras okupio veliki broj onih koji vole ovakve izložbe i to mi je najveći podstrek. Večeras pored mojih slika svoje slike izlaže i dvanaestogodišnji Nemanja Kostadinović koji pored ljubavi prema slikarstvu  pohađa i muzičku školu i vrlo je talentovan. Vrlo sam zahvalna osoblju „Udasa“ jer  su uvijek spremni da od srca pomognu umjetnicima poput mene“, rekla je Biljana koja je ove godine proglašena sporitistom godine  u Republici Srpkoj  u kategoriji lica sa invaliditetom. Dodajmo da je Biljna već gotovo jednu deceniju jedina dama koja uspješno nastupa za KKI Vrbas a da je u tom periodu pored mnogo aktivnosti  uspjela da završi i fakultet.

Izložbi je prisustvovao veliki broj poklonika umjetnosti koji su se divili njenim radovima i uživali u prelijepoj atmosferi koja je pratila ovu izložbu.Prisustvo nekoliko eminentnih slikara iz Banjaluke je najbolji dokaz da i akademski slikari  cijene rad ove umjetnice.

„Mi iz „Udasa“ Biljanu smatramo svojom i uvjek sa radošću pomognemo oko izložbe koja oplemeni naš prostor.Godišnje ovdje imamo po petnaestak ovakvih izložbi, a tehnika kojom ona radi svoje slike je baš da tako kažemo ne samo zahtjevna već i naporna jer se slike rade u nekoliko slojeva što iziskuje puno vremena. Biljana je dobar primjer kako i lica sa invaliritetom  mogu da se dokažu  kao umjetnici, sportisti i ljudi koji zaslužuju veliko poštovanje“ ,rekao je Željko Volaš predsjednik kulturnog centra „Udas“ izražavajući svoju zahvalnost umjetnici.

I naš sajt „micromreza“  je polje na kojem se dokazuje ova svestrana djevojka jer povremeno možemo čitati njene tekstove  jer se  kali u novinarskom poslu, a po zanimanju  je diplomirani novinar .

 

 

Auto Janković