957 Objavljeno 04 februar 2019 Autor: Vidosav Đurđević

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica organizovao je u Banskom dvoru u  Banjaluci promociju monografije "Jasenovac-Aušvic Balkana-ustaška imperija okrutnosti" izraelskog istoričara Gideona Grajfa.Promociji koje je, organizovana povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i 77 godina od stradanja Srba u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac i Motike  prisustovao je i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i veliki broj građana, koji su autoru ove vrlo bitne knjige postavili veliki broj pitanja i na njih dobili adekvatne odgovore.

Direktor Centra Milorad Kojić rekao je otvorio promociju rekao i da je ovo jedna u nizu aktivnosti Centra u skladu sa proširenim nadležnostima, koje se odnose i na istraživanje stradanja Srba i drugih naroda u 20. vijeku.

"U ovoj monografiji su prvi put izvedene komparativne analize Aušvica i Jasenovca. Nesporno je dokazano da Jasenovac nije bio radni logor, već logor smrti. Ova teza je potvrđena i sa nabrojanih i opisanih 57 metoda mučenja i ubijanja ljudi, što po bestijalnosti izvršenih zločina Jasenovac izdvaja od ostalih logora smrti koji su postojali tokom Drugog svjetskog rata", rekao je Kojić.

Veoma je važno, naglasio je on, što će monografija međunarodnog stručnjaka za Aušvic, koja je objavljena na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku, biti promovisana i u Republici Srpskoj.

Gideon Grajf, koji je i glavni istraživač izraelskog Instituta za Holokaust "Šem Olam", rekao da je monografija uporedna analiza zločina u dva najstrašnija koncentraciona logora - Aušvicu i Jasenovcu.

"Nacisti i Ustaše su brutalno istrebljivali ljude na tim mjestima zaboravljajući na bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosjećajnosti. U Jasenovcu su pogažena sva ograničenja neljudskosti i zato se i danas moramo boriti protiv ideologija koje su dovele do tako strašnih zločina. Utvrdili smo čak 57 načina na koji su logoraši mučeni I ubijani I nad ovim zločinima su se u to vrijeme zgražale čak I fašističke snage jer je po brutalnosti do tada činjen neviđen zločin “, rekao je Grajf.

Vrlo smo zahvalni gospodinu Grajfu na sveobuhvatnom viđenju genocida nas srpskim narodom u Jasenovcu, jer je dokumentovano potvrdio nalaze koji sjevoče najogavniji genocid nad jednim narodom. Naravno veliku zahvalnost dugujemo i Republici Srbiji koja je podržala projekat ove knjige koja svjedoči tvrdnje da je logor Jasenovac najveće stratište  srpskog naroda od ustaških koljača” rekao je srpski clan predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom obraćanju na promociji.

 

 

Auto Janković