2067 Objavljeno 04 april 2019 Autor: Vidosav Đurđević

Put me odnese u Njemačku i Gospod me navede da posjetim Crkvenu opštinu i parohija sa sjedištem u Kelnu. Sveštenstvo ove crkve me zadivi svojim odnosom i velikom ljudskom blagošću, pa mi se javi neka unutrašnja potreba da predstavim ovo bogoslužbeno sjedište naše crkve.

Ova crkva koja je posvećena “Vodzviždenju Časnog Krsta” je osnovana blagoslovom Episkopa srednjoevropskog Konstantina, 20. aprila 1996. godine. Za prvog sveštenika kelnske parohije postavljen je novorukopoloženi jerej Danilo Radmilović. Sveštenik Radmilović ostaje na ovoj dužnosti od 1. oktobra 1998. godine do kraja jula 2004. godine, kada prelazi za paroha u Diseldorf. Današnj protojerej stavrofor Neđo Janjić koji je od nedavno i arhijerejski zamjenik Grigorija episkopa diseldorfskog i cijele Njemačke. Ovaj divni sveštenoslužbenik i uzorni čovjek pun duše i dobrote preuzeo je ovu parohiju 1. avgusta 2004. godine.

Godinu dana kasnije ukazala se potreba za osnivanjem druge parohije, što je i učinjeno. Druga kelnska parohija osnovana je 1. aprila 2005. godine. Episkop srednjoevropski Konstantin na prvu parohiju i za starešinu hrama postavlja protu Janjića, a za drugog paroha imenovan je njegov sin novorukopoloženi jerej Mladen Janjić. Parohija je organizovana saglasno Ustavu Srpske Pravoslavne Crkve. Matične knjige vode se od 1997. godine. Velikom odanošću svojoj crkvi i vjeri pravoslavnoj a prvenstveno zaslugom Prote Neđe Janjića i njegovog sina Mladena danas ova parohija okuplja preko hiljadu porodica koje žive u Kelnu i okolini.Na bogosluženjima a i liturgijama okupi se veliki broj Srba a poslije svake nedeljne liturgije organizuje se zajedički objed ljubavi, gdje se iako daleko od otažbine ljudi druže i čuvaju našu vjeru . U neposrednoj blizini crkve hrama nalazi se parohijski dom u kome je smeštena kancelarija za sveštenike, sala za narod, biblioteka i dečija soba.

Pri parohiji postoji Pravoslavna omladinska zajednica čiji je zaštitnik „Sv. Arsenije Arhiepiskop Srpski.” U sastavu hrama nalazi se crkvena sala. Pored sale je kancelarija za sveštenika, prostorija za sednice kao i pomoćne prostorije. Veronauka se predaje u redovnim osnovnim školama. Hor-Pjevnica čiji su zaštitnici “Sveta Tri Jerarha” redovno učestvuje na bogosluženjima. Ovaj crkveni objekat je prije petnaestak godina iznajmljena po ugovoru na dvadeset godina, a otac Neđo nam reče da će po isteku tog ugorora biti otkupljen I da će se tada pristupiti njegovoj sanaciji , pa i dogradnji da bi još dugo bio u funkciji našem narodu u ovom dijelu nNjemačke.

“Mi ovdje u Kelnu okupljamo naš vjerni narod, a posebno se trudimo da omladina bude uz nas pa činimo sve što možemo da sačuvamo našu zajednicu, da im pomognemo i uputimo ih u vjeru pravoslavnu. Nebi posebno govorio niti isticao ali imamo rezultatei bolje nego sm očekivali. Svaki Srbin-pravoslavac u ovom svetom hramu ima mjesto gdje je rado viđen I gdje ga očekuje bratska ljubav i pomoć koja mu je potrebna. Iako smo fizički daleko od drage nam otadžbine ovo je njen dio, mi smo tu da se svakom našem čovjeku nađemo pri ruci”, pun blagosti i topline rekao je proto stavrofaor Neđo Janjić i zamolio nas da prenesemo njegove pozdrave i blagoslov našem narodu u njemu dragoj Republici Srpskoj njegovoj otadžbiji koju u duši nosi.

I vaš reporter se lično uvjerio u dobrotu protojereja stavrofora oca Neđe i njegovog sina Mladena, u trenutku kada mi je zatrebala bradska pomoć. Eto gore daleko u Sjevernoj Njemačkoj sam doživio da me kao brata prime i učine sve pa i viš e nego što sam omogao očekivati i u trenutcima žalosti zbog gubitka bliskog srodnika. Porodica Janjić potiču sa višićke visoravni na ponosnoj Romaniji kako kažu. Proto Neđo je prije dolaska na službu u Njemačku službovao na Borikama kod Rogatice, gdje mu se i rodio sin Mladen.

Još jednom da se putem ovog teksta zahvalimo na bratskoj dobroti ovim divnim sveštenicima, ljudima koji su sjvetlost naše svete crkve. Dragi časni oci Vi ste svjetlost koja grije naš narod, hrabri ih jer pokazujete veliku ljubav koja im tamo daleko mnogo znači.Nadam se da će mi gospod otvotiti još puta u te krajeve, biću neizmjerno sretan da se vidimo i bratski zagrlimo .

Auto Janković