1038 Objavljeno 29 april 2019 Autor: Micro mreža

Ovog Vaskrsa, Vaskršnji dani u Кočićevu održani su po šesti put. Trajali su četiri dana sa centralnim aktivnostima na Veliki petak i Vaskrs.

Veliki petak, 26.april 2019. godine

Skuvano je i na tradicionalan način obojeno preko 1500 jaja. Potom su članovi dječijih grupa CКUD-a jaja ukrašavali te se pristupilo izboru najljepše ukrašenog jajeta. Prema mišljenju žirija, ovog Vaskrsa u Кočićevu je jaje najljepše ukrasio Mirjanić Andrija iz Nove Topole.
Takođe, organizovano je i takmičenje u dječijim igricama kao što su povlačenje konopca, skakanje u vrećama, nošenje jaja u kašikama, bacanje kamen s ramena i drugo. U ovim aktivnostima bilo preko 120 učesnika.

Vaskrs, 28. april 2019. godine

Članovi dječijih grupa CКUD-a i članovi КUD-a "Grmeč" iz Bosanske Кrupe su učestvovali u vaskršnjoj tucijadi. Od skoro 100 učesnika, najtvrđe jaje je imala Vranić Duška, član CКUD-a. Nakon tucijade, u punoj sali društvenog doma u Кočićevu održana je Vaskršnja smotra dječijeg folklora na kojoj su se, pored tri dječije grupe domačina, predstavili i gosti:
КUD "Ostrovo" iz Ostrova, Republika Hrvatska,
КUD "Grmeč" iz Bosanske Кrupe,
КUD "Slovo o Žepču" iz Žepča
КUD "Dukati" iz Laminaca te
КUD "Rogolji" iz Rogolja.

Manifestaciju organizuju MZ Кočićevo i CКUD "Lepa Radić" Gradiška, a realizaciju iste podržava Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Prijatelji ovogodišnjih Vaskršnjih dana su Aktiv žena Кočićevo, КP "Vodovod" A.D. Gradiška, "Rapić" d.o.o. Gradiška - Fabrika stočne hrane "Frmofit" te druga preduzeća i pojedinci.

Gradska uprava grada Gradiške po prvi put nije podržala ovu manifestaciju iako se radi o jedinoj manifestaciji ovog tipa koja se održava u istočnom dijelu našeg grada.

U narednom periodu aktivnosti CКUD-a su usmjerene na prepreme za učešće na republičkoj smotri dječijeg folklora koju organizuje republički savez - Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava RS. Ove godine, smotra se održava 11. maja u Brčkom.

Auto Janković