Auto Janković
1119 Objavljeno 15 januar 2018 Autor: Micro Mreza

KOZARSKA DUBICA - U svim školama na području opštine Kozarska Dubica povodom 27. januara, Svetog Save, biće organizovane svetosavske svečanosti na kojima će se  govoriti o imenu i djelu Rastka Nemanjića, prvog srpskog svetitelja i prosvetitelja.

Posebno svečano biće u školi koja nosi njegovo ime, a u kojoj će se prirediti kulturno-umjetnički program i slavski ručak.

''Svečanost će u subotu 27. januara početi u školskom holu u 14 časova kulturno-umjetničkim programom o Svetom Savi koji će izvesti učenici viših razreda ove škole, a u 15 časova biće slavski ručak uz lomljenje slavskog kolača i osvećenje žita'', rekao je Bogdan Marelj, direktor Osnovne škole ''Sveti Sava''.

Školske svečanosti biće organizovane i u drugim školama, a u nekim će se ovaj datum obilježiti na časovima srpskog jezika i istorije koji će se posvetiti imenu i djelu Rastka Nemanjića. Osim u školama, Savindan će i ove kao i prethodnih godina svečano biti obilježen u dubičkim pravoslavnim hramovima. U subotu, 27. januara u hramu Svetih apostola Petra i Pavla i u Spomen hramu Svete Petke biće organizovane duhovne svečanosti.

U 9 časova služiće se svete liturgije u oba hrama, nakon čega će biti upriličen tradicionalni program za djecu, na kome će se u oba hrama podijeliti 40 paketića. Proslava Svetog Save nastaviće se narodnim zborovanjem ispred hramova i u Svetosavskom domu.

www.rtv-kd.com

 

Centari civilnih inicijativa