Krčma kod Ace
1277 Objavljeno 01 oktobar 2019 Autor: Vidosav Đurđević

Naša poznata književnica Violeta Božović osvojila je književnog Oskara u organizaciji Svjetske literarne Akademije kojom predsjedava predsjednik svjetske Unije pjesnika, g-din Trandafil Simpetru.

Nagrada joj je uručena 28. Septembra u Bukureštu na svjetskom šampionatu u poeziji kad je po prvi put u istoriji akademije i samog šampionata nekom dodeljen književni Oskar. Međunarodni žiri je jednoglasno odlučio da Violeti Božović kao prošlogodinjem pobjedniku svjetskog šampionata (Sinaja 2018). ove godine dodijeli Oskar za pjesmu “Tango pod kišobranom”.

Ovu prestižnu nagradu je posvetila svojoj zemlji Bosni i Hercegovini (Republika Srpska, svom gradu Prijedoru kao i svojoj Srbiji  u kojoj živi. Na svečanoj ceremoniji su bili prisutni pisci iz svih zemalja svijeta. Specijalni gost je bila književnica iz Bangladeša Mao Modhubonte kao i Palestinski pjesnik  Munir Mezyed , pjesnik iz Maroka Ahmed Chahdi i pjesnik iz Iraka Husein Nhaba i Rumunski pjesnik  Valer Popean . Na svečanosti je posebno bila sa poštovanjem izložena zastava Republike Srpske koja joj je darovana u Banjaluci i sa kojom je otišla na šampionat.

Ova vrlo nagrađivana književnica  do sada je objavila sledeće knjige- "Kandilo sećanja” 2000, "Remenje monaških sandal” 2002, "Kako se pravi nebo" - 2004, Romani "Dnevnik Sladjane Kobas"-2006, “U vihoru ljubavi i smrti” 2009, Roman”SVEŠTENIK - 2011, Antologijski izbor najznačajnijih autora Potkozarja,Prijedor 2010. Knjigu poezije "Da sam te srela prije proleća "2010" i "Ljubav je velika tajna“ 2013. godine kao i “SAN U KAMENIITOM VRTU”- 2016. godne. Prevođena na više jezika.

Pobjednica je nekoliko književnih festivala i maratona poezije . Dobitnik ZLATNOG PJESNIČKOG PRSTENA U SUBOTICI 2001. godine i MILJKOVIĆEVIH VEČERI POEZIJE i dobitnik statue Branka Miljkovića ,na Miljkovićevim danima u Nišu 2009 godine. Godine 2015. nastupa kao pobjednik Zlatnog pera - najvećeg međunarodnog priznanja Udruženja srpskih književnika Slovenije, a njena pjesma “NIJE LAKO VOLETI LJUDE”, po kriterijma akademskog žirija Udruženja srpskih književnika Slovenije, je proglašena za pjesmu godine u 2015. godini. Dobitnik POVELJA ČASTI ZA POEZIJU u dva italijanska grada – u Kazerti, marta 2018. godine, za pjesmu NIJE LAKO VOLETI LJUDE, i u Galatoneu maja iste godine za pjesmu MOLITVA. Pobjednik je  SVJETSKOG PRVENSTVA U POEZIJI u gradu Sinaja, u Rumuniji, oktobra 2018. godine. Dobitnik specijalne zlatne nagrade “MESOPOTAMIA”, 2019.,Beograd.

Dobitnik specijalnog priznanja za književnost Fondacije najboljih pesnika sveta Odiseja *Munir Mezyed* Krajova Rumunija 2019. Dobitnik književnog Oskara Rumunija Bukurešt 2019. Bavi se esejistikom i književnom kritikom. Pjesnikinja savjesno I sa puno ljubavi vrši funkciju predsednika Udruženja pisaca Republike Srpske i dijaspore-Prijedor.

Banjalučani su imali  priliku upoznati ovu plodnu književnicu jer je bila gost na nekim televizijama a nedavno i na promociji knjige  “ U Susret svetinjama” autora Vidosava Đurđevića čije je recezent.

“U pisanju poezije pesnik je medijum. Na najlepšim stepenicama duha zašao u nesvesno, uzdignut gradi građevinu bez plana,koja dobija oblik Božanske arhitekture”, kaže književnica Violeta Božović članica Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Crne Gore i novosadske Matice Srpske, i dodaje da je imala čast da  nagradu  “Oskara” primi kao predstvanik Republike Srpske uz njenu zastavu koju su joj poklonili prijatelji prilikom nedavnog gostovanja u Banjaluci.

Auto Janković