1745 Objavljeno 21 oktobar 2019 Autor: Vidosav Đurđević

U rano i prohladno 20. oktobarsko jutro u organizaciji turističke agencije ''CITY'' iz Gradiške,na put su krenula tri autobusa sa 150 putnika, da bi posjetili Sajam knjiga u Beogradu.

Iako je polazak bio zakazan u ranih 5 sati kada se još nije ni razdanilo,svi prijavljeni su se pojavili na vrijeme, što je već svjedočilo da se na Sajam knjiga ide iz ljubavi i poštovanja prema pisanoj riječi. Među putnicima su učenici Gimnazije Gradiška, bivši prosvjetari, književnici ,pjesnici i svi ostali koji pripadaju redu čitalaca naših ali i svjetski poznatih književnika.Čuh priče kako jedva čekaju da dođu da se zature među knjige, da biraju, kupuju, radujući se unaprijed kako će obogatiti svoje kućne biblioteke.Stižemo pred sajamske hale, a prije nas već pristigao veliki broj posjetilaca. Parking pun autobusa,graja se čuje od mjesta gdje se kupuju ulaznice na ovo, za knjige sveto kultno mjesto zemlje Srbije.

Gotovo jureći, svi pođoše prema sajamskim halama da gledaju, uživaju i biraju što je najbolje za njihove kućne biblioteke. Vaš autor ču razgovor između tri prijateljice, koje se dogovaraju, koje naslove kupiti  i da  knjige kada pročitaju, jedna drugoj bez zadržavanja prosljeđuju. Oduševila me ova mala tajna tri lijepe čitateljke, kako su se umno dosjetile da manje potroše a više knjiga za čitanje imaju. Biraju tako Gradiščanci knjige ali i jednim okom virkaju da nekog od poznatih književnih imena vide, pa im rekoh, ova što sada stoji na ulazu je velika Ljiljana Habjanović, najčitanija književnica već više od desetljeća.Pojavi se i Ršumović,pa i naša poetesa Violeta Božović , popričasmo pa i ona žurno ode među knjige ili kako reče „Žurim u susret ljepoti“.

''Sajam knjiga za mene, profesoricu njemačkog jezika je prilika da se upoznam sa stručnom literaturom iz oblasti moga rada. Inače sam veliki ljubitelj knjige a ovu priliku iskoristim radi sajamskog popusta, kupim knjige jer želim da obogaćujem svoju kućnu biblioteku. I danas smo ja i moja kolegica Danijela  jedva donijele do autobusa knjige koje smo kupili. Knjiga čovjeku može biti najveći drug, podučiti ga ili bar podsjetiti na ono što zna ali mu se migolji iz pamćenja. Inače, štandovi su prekrasno uređeni  a knjige su ukrasile ovaj veliki i divni prostor'', rekla je prof. Željka Dželat po povratku u autobus, dodajući da bi još satima gladna i žedna mogla da se divi ljepoti knjiga.

Po završetku obilaska i kupovine knjiga da bi upotpunili ljepotu ovog dana, otišlo se u kraći obilazak grada. Prva destinacija je bila tvrđava Kalemegdan. Grupa kokoj je pripadao vaš izvještač uputila se da u sebe upije ljepotu pogleda sa zidina, da vide kulu Nebojšu, ušće Save u Dunav, kao i mnoge spomenike kulture kojim raspolaže ova tvrđava. Obišli smo i jednu od najstarijih beogradskih crkava  Ružicu i dugo ostali u njoj, diveći se prekrasnom oltaru a posebno njenoj posebnošću, jer je tu nekada postojala crkva.Kasnije su je pretvorili u Barutanu a poslije ratova i buna ponosno je izgrađena današnja crkva.

Krasan i sunčan dan je u glavno beogradsko šetalište Knez Mihajlovu ulicu izmamio veliki broj šetača, a među njima  su se našli i gradiščanci željni te ljepote sunčanog dana, prekrasnih objekata i šarenolikog svijeta, uličnih izložbi slika, muzičara koji su kao u pčelice u  košnici znali svoju ulogu na ovom šetalištu.

Ostaje mi samo još da se zahvalim organizatoru ovog putovanja  vlasniku „Turističke agencije „City“,strpljivom Slobodan Bencuz, koji je na naša kašnjenja reagovao bez ljutnje i sa osmijehom  prihvatao opravdanja, koja su pošteno rečeno bila slaba i neargumentovana.

Auto Janković