745 Objavljeno 10 decembar 2019 Autor: Bojan Trgić

Srbački učenici su se poželili predstave, što je pokazala prepuna sala Doma kulture, gdje su učenici mogli da se upoznaju sa projektom Centra modernih znanja i predstavom "E moj vaspitaču".

Predstava je izuzetno emocionalno i empatično prihvaćena od strane publike. Na početku predstave smijeh, zbog načina na koji su glumci DIS teatra predstavili životne priče štićenika, a na kraju strah i poengdje suze u očima publike zbog načina na koji glumci koji igraju štićenike vaspitno-popravnog doma pokazuju svoje kajanje za svoje životne greške.

Ono što je svakako bilo i najupečatljivije u predstavi jeste odnos štićenika prema vaspitaču, kojeg igra Bojan Kolopić, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske,  njihovo poštovanje prema čovjeku koji im je pružio drugu šansu u domu, vjerovao u njih, bio im "i otac i majka" kako štićenici kažu u predstavi. 

Nakon prestave publika je mogla da vidi iz prve ruke život jednog prestupnika, koji je urađen putem intervjua socijalnog radnika i bivšeg štićenika KPZ "Tunjice".

Predstava je nastala po ideji prof.dr Nebojše Macanovića, koji poručuje da je ova predstava posebna po tome što preventivno djeluje na učenike.

"Mi smo to tako zamislili da prvo ispričamo te interesantne priče u životu jednog prestupnika i tako uvučemo djecu u predstavu, a onda im predstavimo realnu sliku, gdje oni ostanu zapanjeni", kazao je Macanović za ''Micro mrežu''.

Predstava je realizovana u Gradišci, a pored Gradiške i Srpca odigraće se u Banjaluci, Kotor Varošu, Prnjavoru, Kneževu i Laktašima.

Auto Janković