1877 Objavljeno 17 februar 2018 Autor: Bojan Trgić

Sinoć je u prepunoj sali Kulturnog centra Gradiška održana predstava "Korak u budućnost" autora Nenada Jankovića poznatijeg kao Nele Karajlić u saradnji sa Udruženjem "Pozitivna Srpska". Predstava u kojoj se miješaju komedija i tragedija, glupost i genijalnost, prošlost i budućnost oduševila je gradišku publiku, koja je nekoliko puta prekidala aplauzima.

Neobičnog Neleta Karajlića ne možemo zamisliti bez Top liste nadrealista. Upravo je ta serija sa šaljivim i posprdnim metaforama ustvari predstavila realnu sliku tadašnjeg društva u Jugoslaviji ali i predvidila mnoge stvari koje će se zaista i desiti u budućnosti.

Dio tog serijala bio je i naš komšija Marko Karakaš kao pitomac Škole unutrašnjih poslova u Sarajevu, koji je učesvovao u nekoliko epizoda, pa ih se s nostalgijom prisjeća. "Ostala mi je u sjećanju ta epizoda gdje su nas angažovali kao policiju koja je štrajkovala, a radnici su bili ti koji su održavali red i mir. Nije to bila jedina epizoda, jer su sve ostale koje su imale veze sa policijom često snimane u saradnji s nama."

Karakaš nam je rekao da neko vrijeme nije bio u kontaktu sa Karajlićem, no, da će ovu predstavu svakako iskoristiti da probudi stare uspomene na Sarajevo.

Da li da probude uspomene na Nadrealiste ili da se samo prepuste budućnosti, naši sugrađani su brzo punili salu.

Puna sala je oduševila i Karajlića, koji ističe to da se prijatno osjeća u Gradišci, jer kako kaže nije tu prvi put a i svaki put kada dolazi u Republiku Srpsku to mu je prvi grad, pa nekako osjeti da je kod kuće.

"Gradiška je grad u kojem smo svirali još 80-ih čini mi se u ovoj istoj sali, samo je tada bila malo starija. Što se tiče predstave ona prikazuje prošlost, sadašnjost i budućnost, a poruka koju šalje dolazi od mnogo pametnijih ljudi od mene, tako da je najbolje da sami pogledate."

Ispred organizatora predstave Udruženja "Pozitivna Srpska" obratio nam se Nenad Plotan, jedan od osnivača ovog Udruženja.

"Ovo nije prvi put da smo u Gradišci. Već smo organizovali ovdje predstavu, a radimo i mnoge kulturne aktivnosti kojima želimo da probudimo mlade, jer su znanje, obrazovanje i kultura oslonci budućeg razvoja."

Plotan je istakao da je Gradiška mjesto koje voli pozorište i svojom blizinom u Evropi ali i prethodnim iskustvum zasigurno zaslužuje ovakve događaje.

Događaj je podržao i načelnik naše opštine Zoran Adžić, koji je istakao da Gradiška ima pored izuzeno opremljnog i savremenog Kulturnog centra ima i publiku za ovakve predstave.

"Ima Gradiška publiku, to je sinoć i dokazala. Dokazali su se i glumci, a šta nam donosi budućost znamo samo mi sami, pitanje je jesmo li zajedno ili svako svojim putem".

Auto Janković