828 Objavljeno 24 mart 2020 Autor: Micro Mreza

Počastvovan povjerenjem koje mi je ukazalo rukovodstvo Kulturnog centra Gradiška, sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio da učestvujem u ovogodišnjoj manifestaciji ''Gradiško proljeće''.

Mislim da je riječ o pametno osmišljenoj i veoma korisnoj manifestaciji, posebno zbog toga što je usmjerena prema đacima osnovnih i srednjih škola sa područja Gradiške. Važno je da literarni konkurs prate i ''pomoćni'' sadržaji, kao što je, na primjer, škola kreativnog pisanja. Glavnim događajem, kojim se u junu mjesecu okončava manifestacija, odaje se počast knjizi, pisanju, lijepoj riječi, kreativnom glasu naših đaka.

Mislim da je to najbolji način da se motivišu mladi ljudi, da im se ukaže pažnja, da se od najranijeg uzrasta podstakne razvijanje njihovih kreativnih sposobnosti.

U okolnostima u kojima smo se svi zatekli, u kojima se našao praktično čitav svijet, ne treba posustajati, klonuti duhom, odustajati od planova, treba samo promijeniti vidove njihove realizacije.

To što se ne pohađa škola i što su prekinuti uobičajni tokovi života ne znači da ne treba raditi, učiti, čitati lektire i zadovoljavati svoju radoznalost. Upravo je i to jedan od zadataka ovoga konkursa, nešto drugačiji u odnosu na dva prethodna, kada su prilike oko nas bile uobičajne.

Dragi učenici, nema boljeg načina za učenje vlastitog jezika, ispitivanje njegovih mogućnosti i spoznavanje njegove snage i ljepote od pisanog izražavanja. Nemojte se plašiti, svako od vas može svoje misli i doživljaje da sastavi u obliku priče, zapisa, pjesme, samo ako se potrudi. U svima vama postoji ta mogućnost, neko treba više neko manje da se potrudi i da je otkrije.

Pišite o okolnostima u kojima ste se po prvi put našli do sada. Šta se to promijenilo u odnosu na vaš dosadašnji život. Kako je uticalo na promjene u radu i ponašanju vaših najbližih? Kakvu je to obavezu stvorilo vas prema starijima i njih prema vama? Koliko se sveukupni život promijenio i kako je to na vas uticalo?

Napišite pjesmu, priču ili kratki sastav u nekoj vama prihvatljivoj formi, tako možete ostaviti svoj pisani trag o ovome vremenu, ali i bogatiti svoj jezik, svoju ličnu kulturu i svoje možda neotkrivene sposobnosti.

Želim vam mnogo sreće u tome!

Duško V. Pevulja Univerzitet u Banjaluci Filološki fakultet

Studijski program srpskog jezika i književnosti

Auto Janković