1298 Objavljeno 04 mart 2018 Autor: Micro mreža

Rej Bredberi jednom prilikom reče „Postoje i gori zločini od paljenja knjiga. Jedan od njih je i njihovo nečitanje“. Vaš Portal Micro mreža je odlučio da vam svakih petanaest dana preporuči po jednu knjigu. Knjige će vam predlagati naši novinari, ali i bibliotekari i profesori iz Gradiške i okoline. A možete nam i vi, dragi čitaoci, poslati sliku sa knjigom u ruci uz kratak sadržaj knjige i tako se uključiti u našu priču.

Ovoga puta vam preporučujemo knjigu „Jefimija Obradova“ autora Sime Purgića.  Ovaj roman je uzbudljiva ljudska drama koju, u prvom licu, saopštava glavna junakinja Jefimija. Njena životna iskustva, češće bolna i tragična nego srećna, obrazuju opštu sliku nesreće srpskog naroda u srednjoj Bosni tokom XX vijeka.

Na kraju životnog puta, ogorčena što je sve bilo kako je bilo i kako je, izgleda moralo biti, Jefimija će melanholično konstatovati: „Moj život je ispunjen svakojakim nesrećama, ratovima i tugom, prosto rečeno, trampila sam muku za vrijeme“.

Priča o ženi koja je u lavirintu i mnogostrukom preplitanju životnih situacija izgubila četvoricu sinova postala je, istovremeno, drama ljudi i drama istorije.

Auto Janković