Auto Janković
1202 Objavljeno 28 april 2020 Autor: Micro Mreza

Pojavom prvih slučajeva oboljelih od kovid-19 i uvođenjem preventivnih mjera, na osnovu preporuka i naredbi nadležnih organa, CKUD početkom marta obustavlja rad u svim svojim sekcijama i grupama.

Obzirom da su osnovne funkcije društva vezane za blizak socijalni kontakt članova to je praktično značilo potpuno mirovanje, sa neizvjesnim početkom rada. U cilju održavanja kontakta sa članovima i realizacijom mogućih aktivnosti, Upravni odbor CKUD-a je preduzeo sve mjere kako bi se rad odvijao u dozvoljenim okvirima. Tako su tokom aprila mjeseca organizovane onlajn probe, zajedničko gledanje snimaka i fotografija, izrada nošnje, razne radionice, interaktivne aktivnosti, humanitarne aktivnosti, sastanci i drugo.

Onlajn probe se odvijaju jednom sedmično, a probe vodi Mirjana Smiljanić, umjetnički rukovodilac CKUD-a. Članovi putem računara uživo prate probe i vježbaju kod svojih kuća. Imaju mogućnost slanja fotografija i snimaka kao povratne informacije da li su savladali određene korake.

Izrada narodne nošnje je jedna od aktivnosti koju je bilo moguće organizovati u ovoj situaciji. Završavani su već započeti dijelovi nošnje te su dopunjavani postojeći kompleti. Takođe, izrađivani su i dijelovi nakita.

Jedna od aktivnosti je bila pripremanje jaja za Vaskrs. CKUD tradicionalno održava manifestaciju „Vaskršnji dani u Kočićevu“ kada se, između ostalog, priprema po 3000 jaja. Kako ovog Vaskrsa nije bilo moguće istu održati, članovi su dobili zadatak da za ovu priliku ofarbaju i ukrase vaskršnje jaje i pošalju kako bi svi vidjeli njihovu kreativnost.

Tokom cijelog mjeseca, emitovani su snimci i fotografije sa prethodnih manifestacija u organizaciji CKUD-a kako bi se zajednički podsjetili trenutaka provedenih u pjesmi i igri. Ovo je bila prilika i da se vidi razvoj društva te da se diskutuje o novim idejama za neke buduće manifestacije. Takođe, emitovani su snimci i koncerata drugih ansambala. Posebno zanimljivo je bilo uključivanje muzičara. Imali smo priliku slušati našeg člana Dalibora Vujičića, inače učenika Muzičke škole „Vlado Milošević“ iz Banjaluke te Jovu Jerkovića, rukovodioca muzičke sekcije našeg društva. Jerković je za ovu priliku spjevao bećarac „Ide ljeto, otiće korona“ kojim je pozdravio medicinsko osoblje, vatrogasce i policajce.

Na prijedlog Upravnog odbora, članovi su prihvatili da i tokom ove pauze plaćaju članarainu, a navedena sredstva će biti uplaćena u humanitarne svrhe te su već preduzeti konkretni koraci u realizaciji ove ideje. U narednom periodu će se nastaviti sve započete aktivnosti te će se, u skladu sa razvojem situacije, razmatrati proširivanje istih, a sve u cilju održavanja rada i kako bi spremni dočekali nastavak redovnog rada.

Centari civilnih inicijativa